Biserica Ortodoxa il pomeneste astazi pe Sf. Ierarh Nectarie Taumaturgul

Nascut la Eghina – Grecia, Sfantul Ierarh Nectarie a trecut la Domnul in data de 9 noiembrie 1920. Intreaga viata, Sfantul Ierarh Nectarie si-a dedicat-o implinirii cuvantului Evangheliei. Amanunte despre viata acestui sfant ne-a oferit parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Sfantul Nectarie de la Eghina face parte dintr-un sir de ierarhi care au stralucit in istoria Bisericii Ortodoxe. Sfantul Nectarie a trait in a doua jumatate a veacului al XIX-lea si inceputul veacului al XX-lea. In tinerete a fost episcop vicar la Patriarhia Alexandriei, la Patriarhia Greaca a Alexandriei. A fost un ierarh evlavios care a facut foarte mult bine si a trecut prin mari incercari, care l-au facut sa paraseasca tronul episcopal si sa se ocupe de cei mici, de cei singuri, de cei aflati in suferinta. El a organizat scoli, s-a ocupat de educarea copiilor greci si a facut foarte mult bine. Sfantul Nectarie de la Eghina, dupa ce a trecut din aceasta viata, s-a bucurat de o mare si de o larga cinstire in lumea credinciosilor ortodocsi, mai ales in Biserica Greaca. Mormantul sau se afla la o manastire din Insula Eghina, din apropierea Atenei, acolo unde si-a trait ultimele zile si unde a trecut din aceasta viata’.

Sfantul Ierarh Nectarie este deosebit de cinstit de credinciosii din Grecia si nu numai. Pentru minunile pe care le-a savarsit Sfantul Ierarh Nectarie a fost numit Taumaturgul care, in limba greaca, inseamna ‘facator de minuni’. Din nou cu detalii despre sarbatoarea de astazi, parintele arhimandrit Timotei Aioanei: ‘Este cunoscut ca un mare vindecator, facator de minuni, ajutand unele persoane bolnave, chiar unele persoane care erau diagnosticate cu boala aceasta care face ravagii, cancerul, iar aceste persoane au vorbit despre marele ajutor pe care l-au primit de la Sfantul Nectarie de la Eghina, Taumaturgul’.

Sfantul Ierarh Nectarie Taumaturgul este si ocrotitorul a numeroase lacasuri de cult din Grecia si Romania. Una dintre cele mai frumoase biserici a fost construita in cinstea Sfantului Ierarh Nectarie in Insula Eghina. Cu amanunte, parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘In ultimii ani, in Insula Eghina, s-a construit una dintre cele mai mari si mai frumoase biserici din intreaga lume ortodoxa. Foarte multe biserici din Grecia il au ca ocrotitor, numeroase biserici si manastiri, catedrale arhiepiscopale si o parte din moastele sale au fost impartite la aceste biserici si manastiri de pe intregul cuprins al Greciei. Mai nou, in Romania, cateva biserici au primit hramul Sfantului Nectarie’.

Comentarii Facebook


Știri recente