Astăzi, 11 noiembrie, Biserica ortodoxă îl cinstește pe Sfântului Mare Mucenic Mina. Sfântul Mare Mucenic Mina a trăit în timpul împăraților romani Dioclețian (284-305) și Maximilian (286-305), fiind de neam egiptean și slujind în armata romană în subordinea tribunului Firmilian. Dezlănțuindu-se prigoana anticreștină, sfăntul părăsește slujba ostășească și se retrage în pustie pentru a se dedica rugăciunii și pentru a fugi de închinarea la idoli, la care erau obligați toți soldații, prin poruncă împărătească. Cu ocazia unei mari sărbători păgâne din cetatea Cotiani din Frigia, merge în mijlocul poporului și defaimă cu glas tare rătăcirea celor care nu-l cunosc pe Dumnezeu. Este prins și adus la judecată unde-și mărturisește cu tărie credința în Dumnezeu. Este prins și adus la judecată unde-și măturisește cu tărie credința în Hristos. Este supus la grele chinuri ( bătut, târât prin cioburi, ars cu făclii, tras pe roată) și apoi decapitat. În tradiția ortodoxă, Sfântul Mare mucenic Mina este cunoscut ca fiind grabnic ajutător al celor ce au suferit pagube.
Seminariști bucureșteni au cunoscut-o pe Aurelia Bălan Mihailovici și au aflat despre „Secretul bine păzit”: Latina Prisca
Istoricul literar Aurelia Bălan Mihailovici a avut joi o întâlnire cu elevii seminariști din București la Biserica „Sfântul Elefterie” – Nou, Paraclis Patriarhal. În cadrul evenimentului, Aurelia Bălan Mihailovici, în vârstă de 87 de ani,…
România și Republica Moldova: Parohiile din proiectul Eco-Inițiative serbează Ora Pământului
Parohiile din proiectul Eco-Inițiative al Patriarhiei Române serbează sâmbătă Ora Pământului prin activități de conștientizare a comunităților cu privire la nevoia de protejare a mediului. Preoții, ca lideri ai comunității, și grupurile de tineri din…
Mitropolitul Petru: Biserica nu este indiferentă față de oameni, Biserica fără oameni nu este Biserică
„Biserica nu este indiferentă față de oameni, Biserica fără oameni nu este Biserică”, a afirmat joi Mitropolitul Petru al Basarabiei la simpozionul organizat la Chişinău. Simpozionul științific „Reactivarea Mitropoliei Basarabiei la 30 de ani: premise,…
Martirii identității românești din Peninsula Balcanică pomeniți în România și Albania
Societatea de Cultură Macedo-Română a organizat joi, la Biserica Mavrogheni din Capitală, un parastas în memoria Părintelui Haralambie Balamace și a tuturor martirilor români din Balcani. Slujba a fost oficiată în prezența reprezentanților asociațiilor aromânilor…
Studenții de la artă sacră din București și-au expus lucrările în Grecia: Mitropolitul Demetriadei prezent la vernisaj
Studenții secției de Artă Sacră a Facultății de Teologie din București și-au prezentat lucrările într-o expoziție organizată în Volos, Grecia. La vernisarea expoziției de icoane a participat Mitropolitul Ignatie al Demetriadei. Vernisajul a avut loc…