Biserica Ortodoxă îi prăznuiește astăzi pe Sfântul Apostol Filip și pe Sfântul Ierarh Grigorie Palama

Biserica Ortodoxă îi prăznuiește astăzi, 14 noiembrie, pe Sfântul Apostol Filip și pe Sfântul Ierarh Grigorie Palama.

Acești sfinți au marcat istoria Bisericii prin importanța mărturiei lor pentru apărarea și păstrarea Adevarului în Biserică.

Sfântul Filip este unul dintre primii apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos. Mărturii recente atestă faptul că Sfântul Apostol Filip ar fi mărturisit Evanghelia chiar pe pământul Dobrogei de astăzi, împreună cu sfântul Apostol Andrei.

Academicianul Emilian Popescu a declarat pentru Radio TRINITAS: ” Apostolii Andrei și Filip erau din același orășel, Betsaida, legăturile dintre ei se cunosc pe baza unor mărturii din Noul Testament. Sf. Apostol Andrei a cerut ajutorul Sf. Apostol Filip la mărturisirea credinței în Dobrogea. Această mărturie, despre predica Sf. Apostol Filip, este de dată recentă, au fost descoperite în Occident, în Franța și Germania de astăzi documente care atestă această participarea Sf. Apostol Filip în Dobrogea. Ni se spune că el a mărturisit credința, a adus multă lume la cunoștința adevărului, dar a și organizat Biserica, hirotonind episcopi, preoți, diaconi și citeți. Il putem considera pe Sf. Apostol Filip, alături de Sf. Apostol Andrei un misionar pe pământ românesc.”

Deși a trait la o distanță de 13 secole de Sfântul Apostol Filip, Biserica a rânduit ca Sfântul Ierarh Grigorie Palama să fie prăznuit în aceeași zi. Inaltpreasfintitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, a oferit pentru Radio TRINITAS amănunte despre viața Sfântului Grigorie Palama: „Sf. Grigorie Palama a trăit în sec XIV, provenea dintr-o familie nibilă de oameni credincioși, tatăl său a murit cand el avea 7 ani. Erau 5 copii, 3 băieți și 2 fete, toți au mers la mănăstire împreună cu mama lor. Au făcut o educație foarte frumoasă la Constantinopol, dar având legături de copii cu mediul monahal, au ales viața monahală. Grigorie și cei doi frați au mers la Muntele Athos, iar surorile și mama au rămas într-o mănăstire de maici din Constantinopol. Sf. Grigorie Palama în această perioadă a definit și apărat credința ortodoxă privitoare la posibilitatea cunoașterii lui Dumnezeu mai apropiat cu ajutorul rugăciunii. Acesta este nucleul învățăturii sale care a dat naștere unui curent puternic de trăire printre monahi dar și printre laici numit Isihasm, care s-a raspândit și în țara noastră în sec XIV XV și durează până în zilele noastre.”

Comentarii Facebook


Știri recente