Biserica Ortodoxa ii praznuieste astazi pe Sf. Ioan Casian si Gherman

Traitori in secolele IV-V, cei doi sfinti sunt originari din provincia Scythia Minor, actuala Dobroge. Sfintii Ioan Casian si Gherman s-au remarcat ca teologi de inalta tinuta, imbogatind tezaurul teologic ortodox. Amanunte despre vietile celor doi sfinti ne-a oferit dl. prof. univ. dr. Emilian Popescu de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi: ‘Urmand exemplul altor tineri din Dobrogea care doreau sa se desavarseasca (Casian avea 17-18 ani, Gherman era mai in varsta), au plecat si s-au dus in Palestina. Ei au ramas o perioada intr-o manastire nu departe de locul in care s-a nascut Mantuitorul Iisus Hristos. Cei doi au plecat mai departe in pustiul Egiptului dorind sa aiba cunostinte mai multe in ceea ce priveste viata duhovniceasca. Au ramas intr-o prima faza vreo 7 ani in Egipt, dupa aceea s-au reintors pentru o scurta vreme la Betleem si au revenit in Egipt, unde au stat circa 19-20 de ani. Au venit pentru scurta vreme la Constantinopol, cand, in vremea respectiva, era patriarh Sf. Ioan Gura de Aur, insa dupa ce Sf. Ioan Gura de Aur a fost condamnat la exil, ei au plecat la Roma ca sa intervina pe langa papa Inocentiu I in salvarea Sf. Ioan Gura de Aur. Aici se pare ca Ioan Casian a fost hirotonit preot si, dupa aceea, a plecat in Galia, la Marsilia, unde a intemeiat o manastire de calugari si una de maici. Tot aici, el a si scris acele lucrari care l-au facut celebru in teologia patristica’.

Prin ce s-a remarcat Sf. Ioan Casian de-a lungul vietii ne-a spus pr. conf. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi: ‘Este unul dintre cei mai mari teologi pe care i-a avut Dobrogea sau Scythia Mica, unul din marii sfinti ai Bisericii numite stra-romane care s-a remarcat atat prin viata sa sfanta, curata, aleasa, cat mai cu seama prin contributia sa la teologia patristica, dar, in mod deosebit, prin opera sa in ceea ce priveste experienta parintilor din Betleem, din Egipt, dupa cum prin infiintarea celor doua manastiri prin care a luat fiinta monahismul in Apus’.

In anul 2002, credinciosii prezenti la hramul Sf. Cuvioase Parascheva de la Iasi s-au putut inchina moastelor Sf. Ioan Casian, care au fost aduse in pelerinaj din Marsilia. Despre demersurile care s-au facut pentru aducerea acestor sfinte moaste la Iasi ne-a vorbit parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘In anul 2000, o delegatie de monahi din Arhiepiscopia Iasilor a facut un pelerinaj pe urmele Sf. Ioan Casian, sustinand patru concerte de muzica psaltica in Franta. Cu acel prilej, indata dupa concertul pe care l-am sustinut in acea biserica a Sf. Ioan Casian, l-a intrebat pe preotul romano-catolic care oficiase in acea dupa amiaza misa in Biserica ‘Sf. Ioan Casian’, daca n-ar dori sa vina intr-un pelerinaj cu moastele Sf. Ioan Casian in Romania. Acest parinte a fost de acord cu dorinta monahilor din Arhiepiscopia Iasilor si dupa ce ne-am intors la Iasi, dupa ce am marturisit acest lucru IPS Mitropolit Daniel, IPS Sa a incuviintat acest lucru si chiar i-a adresat o scrisoare oficiala conducatorului bisericii din Marsilia, al Diocezei Romano-Catolice, care, la hramul Sf. Parascheva, in anul 2002, a venit in pelerinaj impreuna cu cativa clerici, insotind moastele Sf. Ioan Casian intr-un pelerinaj prin Moldova’.

Comentarii Facebook


Știri recente