Sfantul Atanasie a trait in timpul marelui imparat Constantin cel Mare. A luat parte la Sinodul I ecumenic de la Niceea, iar dupa moartea arhiepiscopului Alexandru a pastorit Alexandria. Sfantul Chiril a trait in timpul imparatului Teodosie cel Mic si a fost urmasul lui Teofil in scaunul de arhiepiscop al Alexandriei. Sfantul Chiril a fost aparator al dreptei credinte la Sinodul III ecumenic de la Efes. Prin ce s-au remarcat acesti doi sfinti in timpul vietii lor pamantesti ne-a spus parintele profesor Nicolae Buga, de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Nifon Mitropolitul’ din Bucuresti: ‘Sf. Atanasie si Chiril, cei doi ierarhi ai Alexandriei, se numara printre cei mai de seama ierarhi ai Bisericii noastre. Biserica ii numeste ‘ai lumii mari dascali si ierarhi’. Sf. Atanasie, primul dintre cei doi, se numara printre cei mai de seama teologi ai secolului al IV-lea. El a fost, probabil, personalitatea cea mai importanta a Sinodului I ecumenic (Niceea, 325), dupa cum urmasul sau in scaunul Alexandriei, Sf. Chiril, va fi cel mai important personaj, cea mai importanta personalitate, care a participat la Sinodul III ecumenic, in anul 431. Fiecare dintre cei doi a ramas in istoria doctrinei crestine ca autor al catei unei formule extrem de importante pentru ceea ce va insemna fixarea doctrinei crestine asa cum a pastrat-o, de-a lungul secolelor, Biserica noastra’.
Editura Basilica lansează două volume cu scrierile sfinților isihaşti Grigorie Palama și Simeon Noul Teolog
Editura Basilica a Patriarhiei Române lansează joi volumele „Scrieri alese: cuvinte despre rugăciunea inimii, vederea lui Dumnezeu în lumină și despre îndumnezeirea omului” de Sfântul Grigorie Palama și „Imnele iubirii dumnezeiești” de Sfântul Simeon Noul…
Lucrările câștigătorilor Concursului „Icoana ortodoxă – lumina credinței” sunt expuse la Muzeul Satului din Capitală
O expoziție cu lucrările câștigătoare la Concursul Național „Icoana ortodoxă – lumina credinței” a fost vernisată duminică la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București. La vernisaj a participat Nicolae Hrițcu, consilier patriarhal la…
De aici începe adevărata chemare apostolică: PS Varlaam Ploieșteanul către absolvenții de Teologie
Absolvenții Facultății de Teologie Ortodoxă din București au depus luni jurământul de credință. Festivitatea a avut loc în Biserica „Sfânta Ecaterina” Paraclis Universitar, după Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul. După slujbă, Episcopul…
Icoana Maicii Domnului de la Giurgeni sosește la o parohie din Ploiești
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni ajunge marți, la ora 11:00 la Biserica Înălțarea Domnului – Eroilor din Ploiești. Aducerea în procesiune a icoanei face parte din manifestările dedicate celui…
București: Simpozion național despre rugăciune în experiența și spiritualitatea Sfinților Părinți
Marți începe la București Simpozionul Național de Teologie Patristică „Rugăciunea în experiența și spiritualitatea Sfinților Părinți”. Organizat de Departamentul de Teologie Istorică, Biblică și Filologie al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, evenimentul…