Biserica Ortodoxa ii pomeneste pe cei adormiti intru Domnul

In Biserica Ortodoxa au fost oficiate astazi slujbe de pomenire a celor adormiti intru Domnul. In aceasta prima sambata din luna noiembrie, cunoscuta si sub denumirea de ‘Mosii de toamna’, preotii si credinciosii s-au adunat in biserici si s-au rugat pentru sufletele celor trecuti la cele vesnice. Despre rolul slujbelor de pomenire a celor adormiti ne-a vorbit pr. prof. dr. Constantin Patuleanu, paroh al Bisericii ‘Udricani’ din Bucuresti: ‘Zilele acestea, cum este si cea de astazi, adica zilele de Mosi, praznuim Mosii de toamna. Avem si Mosii de iarna si Mosii de vara, trei zile in care pomenim in mod special pe cei care nu mai sunt printre noi. Intre noi si cei ce au plecat dincolo este o legatura neintrerupta, o legatura care se face in special prin rugacine si prin pomenirea lor. Cei care sunt deja adormiti nu mai pot sa faca nimic pentru ei, dar noi, cei de aici de pe pamant, putem sa ne rugam pentru iertarea pacatelor lor, asa cum de altfel si ei se roaga acolo pentru cei care au ramas aici, in viata’.

In fiecare saptamana, ziua de sambata a fost aleasa ca zi liturgica de pomenire a celor adormiti. Insa, in mod special, in cateva sambete de peste an se face pomenirea generala a celor adormiti, si anume in sambata dinaintea Duminicii lasatului sec de carne ce precede Sfantul si Marele Post, sambetele din Postul Pastelui, sambata dinaintea Duminicii Pogorarii Duhului Sfant. Insa, nu numai aceste zile sunt dedicate pomenirii mortilor, ci in fiecare zi noi putem sa ne aducem aminte prin rugaciune de cei adormiti, sa rugam pe bunul Dumnezeu sa-i odihneasca si sa le usureze sufletele acolo unde se afla ei.

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sfântului Ioan Botezătorul ajung la Urziceni

Credincioșii din Urziceni pot aduce cinstire moaștelor Sfântului Ioan Botezătorul în Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, la finalul acestei săptămâni. Sfintele moaște ajung joi după-amiază, la ora 15.30. „Preoți, credincioși și copii purtând flori…