Conform traditiei, aceasta zi speciala se pare ca a aparut abia la inceputul secolului al VII-lea, cand imparatul Heraclie a instituit o saptamana in care sa nu se manance carne, ci numai lactate. Aceasta regula a fost considerata ca o pregatire pedagogica pentru asceza aspra a Postului Mare. Despre semnificatiile acestei zile si atitudinea crestinului in aceasta zi, si nu numai, ne-a vorbit pr. Constantin Panzariu, protopop de Darabani: ‘Duminica Infricosatei judecati este a treia a Triodului si ultima duminica pregatitoare pentru inceputul Postului Mare. Cu Duminica Infricosatei Judecati se incepe postul, lasand sec de carne. Crestinul ortodox trebuie sa reflecteze la aceea ce indeamna Sf. Biserica in aceste duminici ale Triodului, pregatitoare pentru inceputul Postului Mare. In Duminica Infricosatei Judecati ne aducem aminte de sfarsitul veacurilor, de judecata de obste, de rasplatirea celor drepti si de pedepsirea pacatosilor. In duminica aceasta intelegem cat de importanta este milostenia pentru mantuirea noastra. Crestinul trebuie sa tina cont de urmatoarele in aceasta zi de sarbatoare: sa respecte saptamana care urmeaza, incat totul trebuie facut cu multa cumpatare si intelepciune, sa se ierte si sa se impace cu aproapele sau, sa manifeste dragoste crestineasca in familie, la locul de munca si in orice imprejurare, sa se roage mai mult si sa fie prezent la slujbele Bisericii atat de frumoase in aceasta perioada’.
Reprezentanții Institutului Cultural Român din Istanbul au vizitat Seminarul de la Halki
Andrei Novac, secretar de stat pentru relația cu Institutul Cultural Român și politici culturale, a vizitat joi Seminarul de la Halki, Turcia, al Patriarhiei Ecumenice. Oficialul a fost însoțit de Dragoș Tiberiu Niță, Directorul Institutului Cultural Român…
Priveghere în cinstea Sfinților Constantin și Elena la Patriarhie – 2022 | Foto
Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a oficiat vineri, 20 mai 2022, slujba Privegherii în cinstea Sfinților Constantin și Elena. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Restabilirea comuniunii: Ierarhii Bisericii Sârbe și ai Bisericii din Macedonia de Nord au coliturghisit la Belgrad
Întâistătătorii și ierarhii Bisericii Ortodoxe a Serbiei și ai Bisericii Ortodoxe din Republica Macedonia de Nord au coliturghisit joi la Catedrala „Sf. Sava” din Belgrad, Serbia, în semn de restabilire a comuniunii liturgice și canonice…
Mitropolitul Andrei i-a premiat pe câștigătorii etapei eparhiale a Concursului Național Catehetic
Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului i-a premiat joi pe câștigătorii etapei eparhiale a Concursului Național Catehetic „Rugăciunea în viața mea”. În cuvântul adresat, Părintele Mitropolit a vorbit despre responsabilitatea pe care Biserica o…
Prima ediție a Conferinței Naționale de carte veche românească va fi dedicată operei Sfântului Paisie de la Neamț
Prima ediție a Conferinței Naționale „Carte veche românească și străină”, organizată de Asociația Bibliotecilor din România în colaborare cu Mănăstirea Comana, va fi dedicată operei Sfântului Paisie de la Neamț, cu ocazia împlinirii a 300…