Biserica Ortodoxa face lasatul secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului

Dupa aceasta zi, crestinii ortodocsi vor intra in postul Adormirii Maicii Domnului, care va dura doua saptamani si se va incheia pe 15 august, cand Biserica Ortodoxa va praznui sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului. Despre ziua lasatului de sec la vechii crestini ne-a vorbit pr. Claudiu Maniosu, profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Ap. Andrei’ din Galati: ‘In vechime, in aceasta zi, crestinii faceau distinctie clara in toata perioada dinainte fata de cea de dupa inceputul postului. Aceasta zi era ziua de pregatire pentrru postul care le statea in fata. In aceasta zi, crestinii dinainte se pregateau trupeste si sufleteste pentru inceputul postului: sufleteste se pregateau prin rugaciune, dar se pregateau si prin faptul ca ei tineau postul cu atata strictete incat aveau vasele speciale la bucatarie pe care le foloseau in timpul postului si pe care le dadeau jos din locul in care le depozitau si le schimbau cu celelalte, pe care le foloseau in restul timpului’.

Parintele prof. Claudiu Maniosu ne-a vorbit si despre rostul zilei de astazi cand se face lasatul de sec pentru posturile de peste an din calendarul crestin ortodox: ‘Rostul acestei zile de lasatul secului este ce ramane pe mai departe ziua in care crestinul se pregateste sufleteste si trupeste pentru inceputul postului. Nu trebuie sa fie o zi a abundentei alimentare, desi se mai intampla uneori, insa crestinul stie ca trebuie sa fie cumpatat in orice imprejurare. Trebuie sa fie cumpatat si inaintea postului, in afara postului, stie sa fie cumpatat si in timpul postului, dar stie sa fie cumpatat si cand a venit praznicul si cand s-a terminat postul. De aceea, ziua de astazi este o gustare a bucuriilor pe care Dumnezeu le-a lasat omului, bucuriile nevinovate si ingaduite. Chiar daca crestinul se desparte astazi de alimentele de dulce si de anumite bucurii lumesti, el stie totdeauna sa se burure in Domnul asa cum spune Sf. Ap. Pavel’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sfântului Ioan Botezătorul ajung la Urziceni

Credincioșii din Urziceni pot aduce cinstire moaștelor Sfântului Ioan Botezătorul în Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, la finalul acestei săptămâni. Sfintele moaște ajung joi după-amiază, la ora 15.30. „Preoți, credincioși și copii purtând flori…