Biserica Ortodoxa face astazi pomenirea Sfintilor Ierarhi Marturisitori Ilie Iorest si Sava Brancovici

Sfintul Ierarh Ilie Iorest s-a nascut in Tarnsilvania si a fost calugarit la manastirea Putna. In anul 1640 a fost ales mitropolit al Tarsnsilvaniei, care se afla sub suzeranitatea Austro-Ungariei. Trei ani mai tarziu, pentru ca a nu a vrut sa accepte credinta calvina, a fost judecat si intemnitat. In schimbul eliberarii sale a fost ceruta suma de 1.000 de taleri, pe care neavandu-i s-au dat chezasie 24 de credinciosi.

Sfantul Ierarh Sava Brancovici este originar tot din Transilvania si pentru o vreme a locuit in Tara Romaneasca. Din anul 1656 este ales Mitropolit al Transilvaniei, pe care a pastorit-o intr-o perioada in care la conducerea principatului se aflau principii calvini. Acestia in anul 1680 i-au intentat un proces fiind si el intemnitat. Datorita chinurilor l-a care a fost supus in inchisoare a trecut la cele vesnice in anul 1683.

Pentru lupta lor de aparare a creditei si a natiunii romane din Transilvania, in timpuri de ocupatie straina, Biserica Ortodoxa Romana ii cinsteste ca Sfinti Marturisitori. Parintele Conf. Dr. Ion Vicovan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa, ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, a subliniat faptul ca acesti doi sfinti au avut de suferit pentru statornicia lor in credinat crestina : ‘ Acesti doi Ierarhi Marturisitori au trait in secolul al XVII-lea, in Transilvania, intr-o vreme cand Biserica de aici se confrunta cu propaganda calvina. Amandoi s-au remarcat prin faptul ca au aparat cu fermitate credinta ortodoxa si Biserica pe care o pastoreau , avand de suferit ca urmare a statorniciei in credinta din partea principilor calvini, ei devenind Marturisitori, fiind canonizati in anii 1950-1955’.

Comentarii Facebook


Știri recente