Biserica Ortodoxa a intrat in postul Sf. Apostoli Petru si Pavel

Aceasta perioada de post a fost randuita de catre Biserica in cinstea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, precum si a celorlalti Apostoli. Despre semnificatiile acestui post ne-a vorbit parintele Emil Cioara, slujitor la Catedrala episcopala din Oradea: ‘Biserica a randuit acest post in cinstea celor mai mari Apostoli, care aveau obiceiul sa posteasca inainte de a intreprinde acte mai importante. Totodata, prin tinerea acestui post se cinstesc darurile Duhului Sfant care s-au pogorat peste Sf. Apostoli la Cincizecime si care se revarsa in fiecare an peste Biserica la Rusalii. Asa se face ca in unele documente acest post apare si sub denumirea de ‘postul Cincizecimii’. Date referitoare la vechimea acestui post gasim in Constitutiile Apostolice, la Sf. Atanasie cel Mare, la Leon cel Mare si la alti Parinti ai Bisericii’.

Postul Sfintilor Apostoli nu are o perioada fixa. Durata sa este in stransa legatura cu data Pastilor si cu pogorarea Duhului Sfant. ‘Postul Sf. Apostoli face parte din categoria posturilor de durata, adica de mai multe zile, din cadrul cultului divin public ortodox. Acest post precede sarbatoarea comuna a Sf. Ap. Petru si Pavel, praznuiti de Biserica pe 29 iunie, in fiecare an. Spre deosebire de celelalte posturi care au o durata fixa, postul Sf. Apostoli are o durata variabila, de la an la an, deoarece inceputul lui e in functie de data variabila a Sf. Pasti. Asa se face ca acest post poate avea intre 28 de zile, cand Pastile cad cel mai timpuriu, adica la data de 4 aprilie, si pana la desfiintare, cand Pastile cad dupa data de 1 mai. In aceasta situatie din urma, Sf. Sinod este indreptatit sa hotarasca durata acestui post’, ne-a mentionat parintele Emil Cioara.

De asemenea, parintele Emil Cioara ne-a vorbit si despre randuielile specifice acestui post: ‘In ceea ce priveste asprimea sau modul de tinere, trebuie sa spunem ca nu este un post aspru. Pravila cea Mare recomanda ca luni, miercuri si vineri sa se consume legume fara untdelemn, marti si joi legume cu untdelemn si se dezleaga si la vin, iar sambata si duminica se dezleaga si la peste. Dezlegare la peste se da si luni, marti si joi cand cade sarbatoarea vreunui sfant cu doxologie si, de asemenea, la hramuri, la Nasterea Sf. Ioan Botezatorul, pe 24 iunie, in orice zi ar cadea’.

Comentarii Facebook


Știri recente