Biserica nu-i uită pe cei care s-au jertfit

Sărbătoarea Înălțării Domnului a fost prăznuită ieri la Catedrala patriarhală din București, unde Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de slujitori, după cum informează „Ziarul Lumina”. În sfântul lăcaș a fost oficiată și o slujbă de pomenire a eroilor martiri români.

La 40 de zile de la Sfintele Paști, Biserica Ortodoxă a prăznuit ieri Înălțarea Domnului, sărbătoarea care a încheiat perioada pascală. În cuvântul de învățătură rostit în Catedrala patriarhală, Preasfințitul Ciprian Câmpineanul a arătat că Înălțarea Domnului este și cea din urmă arătare a Domnului Hristos cu trupul înviat ucenicilor Săi.

‘Mântuitorul s-a arătat ucenicilor după înviere 40 de zile ca să le arate dumnezeirea Sa și că a înviat din morți cu același trup. Domnul a recapitulat învățătura Lui în punctele esențiale, pentru că se spune că le-a luminat mintea ucenicilor ca să priceapă învățăturile Sale. Acum, în lumina Învierii, ucenicii și apostolii au fost luminați pentru a putea înțelege și purta adevărurile dumnezeiești’, a spus Preasfinția Sa. Înălțarea Domnului cu trupul la cer are și o însemnătate teologică profundă, care este legată de Învierea Domnului. ‘Sfântul Grigorie Palama spune că Domnul s-a suit la cer și, folosindu-se de un nor ca de un car de lumină, s-a urcat întru slavă și a intrat în Sfânta Sfintelor cea nefăcută de mână omenească și s-a așezat de-a dreapta măririi în ceruri făcând din frământătura noastră, adică din firea omenească pe care Mântuitorul și-a asumat-o, făcând-o împreună șezătoare pe tronul dumnezeiesc, împreună cu Dumnezeu’, a explicat PS Episcop Ciprian Câmpineanul.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa împreună cu soborul de slujitori au săvârșit slujba de pomenire a eroilor martiri ai neamului românesc care și-au jertfit viața pentru apărarea credinței ortodoxe, a neamului și a pământului străbun.

‘Biserica nu-i uită pe eroii care s-au jertfit pentru apărarea patrimoniului, a moștenirii pe care am primit-o de la înaintașii noștri. Zeci de mii de strămoși ai noștri au luptat cu credință în Dumnezeu pentru apărarea nevoilor noastre și a neamului nostru românesc, și pentru acest pământ pe care Dumnezeu l-a rânduit pentru neamul românesc ca moștenire din neam în neam’, a arătat Preasfinția Sa.

Eroii martiri au fost cinstiți și de Corala Catedralei patriarhale, care a cântat Imnul Eroilor.

Comentarii Facebook


Știri recente