Biserica nouă din Hoghiz, Protopopiatul Rupea își așteaptă târnosirea

Localitatea Hoghiz, cunoscută în țară și peste hotare prin combinatul de ciment din apropiere, are de câțiva ani o nouă biserică. Construită prin eforturile părintelui paroh, care a colindat multe locuri din țară pentru a strânge bani, biserica nouă din Hoghiz se află în stadiul de finalizare, slujbele religioase fiind oficiate aici din 2003, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

Începuturile Bisericii ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ și ‘Sfântul Prooroc Ilie’ din Hoghiz, Protopopiatul Rupea, sunt legate de anii ce au urmat Revoluției din 1989. Întrucât vechea biserică din Hoghiz necesita reparații costisitoare și era așezată la marginea unei râpe, s-a hotărât construirea unei noi biserici. După obținerea aprobărilor din partea autorităților, s-a așezat piatra de temelie la 9 iunie 1990, când Înalt Preasfințitul Serafim al Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale și de Nord, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, împreună cu părintele profesor Ilie Moldovan au mers în mai multe sate din zonă pentru a sfinți locurile unde urma să se construiască noi biserici.

‘Era o perioadă în care se puteau obține bani de la stat pentru construirea de biserici. Am mers în județul Alba pentru a vedea modele de biserici și acolo am găsit un arhitect care avea un proiect. Am găsit după aceea și un inginer și am demarat lucrările. Piatra de temelie a fost așezată după cele de la Mănăstirea Bunești și din localitatea Apața, din apropiere’, ne-a explicat parohul Bisericii ‘Sfântul Ilie’ din Hoghiz, preotul Nicolae Scârneci. Hramul ‘Sfântul Ilie’ a fost ales deoarece nici o biserică din împrejurimi nu avea acest ocrotitor, iar prima Sfântă Liturghie oficiată de preotul paroh la Hoghiz a fost tocmai la sărbătoarea de pe 20 iulie.

‘Călătorii misionare’

A urmat o perioadă în care s-au strâns fondurile pentru demararea lucrărilor. Fundația a fost turnată cu banii obținuți de părintele Scârneci în diferite locuri din țară, acțiuni pe care, glumind, le numește ‘călătorii misionare’. Colecta a început în București, în Piața Unirii, unde trecătorii erau rugați să doneze un bănuț pentru construirea bisericii din Hoghiz. ‘Am stat trei săptămâni în București, timp în care mama mea era internată într-un spital din Capitală. Îmi aduc aminte că am stat și în fața Patriarhiei, unde am cunoscut tot felul de oameni. M-a văzut și Patriarhul Teoctist și m-a binecuvântat’, își amintește părintele paroh. După cele trei săptămâni petrecute în București, timp în care s-a făcut și o colectă la Mănăstirea Antim, a urmat un pelerinaj în mai multe locuri din țară, pentru a cere banii necesari demarării lucrărilor. Părintele paroh a mers în mai multe sate de pe Valea Oltului, în zona Călimănești, apoi la mănăstirile Govora, Tismana și Frăsinei. Au urmat mănăstirile din Caransebeș, Hațeg și Sibiu. Cu banii adunați s-a turnat fundația bisericii.

O nouă etapă în construcția bisericii a debutat în 1992, când s-au primit la parohie ajutoare din Germania. Prin vânzarea obiectelor primite, s-au cumpărat opt vagoane de cărămidă. Banii necesari pentru manoperă și celelalte materiale de construcție au fost adunați din colecte efectuate la Zalău, Baia Mare, Sighetu Marmației.

Sprijin de la combinat

În perioada 1992-1994, o echipă de constructori din Brașov, condusă de Gigi Popa, a lucrat la zidirea bisericii. ‘S-a zidit atunci până la nivelul ferestrelor. Am mers apoi la o nouă colectă în Suceava, la sărbătoarea Sfântului Ioan Cel Nou. Apoi am vândut pământul, un teren pentru construirea caselor de serviciu de la combinatul din Hoghiz, bani care ne-au ajutat să terminăm zidirea. Am primit ca donație și multe materiale de construcție de la combinat’, a mai spus părintele paroh.

În 1995 s-a finalizat și acoperișul, cu materiale sponsorizate de același combinat. În 1998 s-au tencuit pereții la interior și exterior, iar în 1999 a urmat o nouă colectă prin țară. Au fost achiziționate clopote de la Baia Mare și catapeteasma, care a fost realizată la Grumăzești, Urechiștea, județul Neamț, în 1998. În 2004, pictorul Ioan Popescu, care pictase biserica din localitatea Dacia, a vizitat biserica și a promis că o va picta când va fi pregătită. În același an s-au început lucrările de pictură. ‘Prima slujbă religioasă a fost oficiată în noua biserică în 2003. Pictura este finalizată și ne dorim să facem și o clopotniță și o casă parohială’, ne-a mărturisit părintele paroh.

Proiect social-filantropic

Printre proiectele legate de noua biserică din Hoghiz se numără și un azil de bătrâni, care se dorea a fi amenajat în clădirea vechiului castel din apropiere. Proiectul realizării așezământului social a fost un început de parteneriat cu Asociația ‘Christiana’ din București. ‘Nu am primit ajutorul așteptat, astfel încât ideea nu s-a putut concretiza. Am încercat să ajutăm bătrânii pe cont propriu, cu ceva ajutoare, cu mici excursii, dar lucrările de construcție și lipsa banilor ne-au oprit să avem ample acțiuni de caritate. Nici săracii care cerșesc pe aici duminica sau la sărbători nu sunt trecuți cu vederea’, a explicat părintele Scârneci. Vechea biserică din localitate este folosită acum pentru înmormântări și slujbe de pomenire. La biserica nouă se oficiază Sfânta Liturghie în două sau trei dintre duminici, în celelalte duminici părintele oficiind slujbele religioase la biserica din localitatea Fântâna. Miercurea și vinerea, iar în Posturile Mari în fiecare zi, se oficiază un acatist sau un paraclis.

Comentarii Facebook


Știri recente