Biserica noua a Manastirii Sihastria o are ca ocrotitoare pe Sfanta Teodora de la Sihla

Sfantul locas a fost ridicat incepand cu anul 1994, slujba de sfintire fiind oficiata in 1997, de catre Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, si IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Pr. arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, ne-a oferit mai multe detalii: ‘Intrucat biserica principala a manastirii Sihastria era neincapatoare, in anul 1994, staretul manastirii, arhim. Victorin Oanele, dimpreuna cu vietuitorii acestei manastiri au hotarat inceperea monumentalei biserici, o biserica terminata in ultimii ani, care a fost si pictata de catre arhim. Bartolomeu Florea, impreuna cu ucenicii sai din obstea acestei manastiri. A fost sfintita in aceeasi zi cu biserica cea noua de la Seminarul de la Manastirea Neamt, de catre SS Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, si PF Teoctist, Patriarhul Romaniei, impreuna cu IPS Daniel, fiu al acestei manastiri, si cu foarte multi ierarhi din Biserica Ortodoxa Romana si din Biserica Ortodoxa Greaca’.

Pr. arhim. Timotei Aioanei ne-a explicat si care a fost contextul in care biserica noua a Manastirii Sihastria a primit hramul ‘Sfanta Cuvioasa Teodora de la Sihla’: Biserica aceasta o are ca ocrotitoare, ca protectoare pe Sfanta Teodora de la Sihla, care s-a nevoit in apropiere si careia pasarile cerului ii duceau bucati de paine din trapeza de altadata a schitului Sihastria. Urmarind aceste pasari, calugarii de la Sihastria au dat peste marea nevoitoare Teodora, care se afla in ultimele zile ale existentei pamantesti. Pentru ca s-a nevoit in apropiere de aceasta manastire, pentru faptul ca s-a nascut in acest loc, pentru faptul ca amintirea ei staruie in mintea calugarilor si a credinciosilor din aceasta zona, bisericii celei noi de la Sihastria i s-a pus hramul Cuvioasei Teodora’.

Slujba Sfintei Liturghii de maine, oficiata de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, va fi transmisa in direct de Radio Trinitas.

Comentarii Facebook


Știri recente