Biserica noastra ii praznuieste pe Sf. Ilie Iorest, Sava Brancovici si Iosif Marturisitorul

Sfantul Ierarh Iosif, mare caligraf si pictor de icoane, a condus Mitropolia Transilvaniei intre 1641 si 1644, iar Sf. Sava intre 1656 si 1680. Aparatori ai Ortodoxiei in fata influentelor calvine, au intarit unitatea romanilor in jurul dreptei credinte, amandoi fiind intemnitati si torturati pentru a renunta la credinta ortodoxa. La data de 21 octombrie 1955, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane i-a canonizat si a stabilit ziua de comemorare la data de 24 aprilie. Sfantul Ierarh Iosif a fost canonizat in anul 1992. Mai multe detalii despre acesti sfinti ne-a oferit pr. conf. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi: ‘Sf. Sava era transilvanean ca neam, ca origine, insa el venise la Manastirea Putna, unde veneau in mod frecvent multi transilvaneni, pentru a se forma duhovniceste aici. A fost cunoscut si apreciat de catre domnitorul Vasile Lupu, care l-a si recomandat principelui Transilvaniei Gheorghe Racozi pentru cea mai inalta demnitate din Biserica Transilvaniei, aceea de mitropolit, si va pastori aceasta Biserica o vreme destul de scurta, dar cu rezultate deosebite, in perioada 1640-1643. Cel de-al doilea a fost initial preot, protopop, iar in urma mortii sotiei sale, la rugamintea credinciosilor din Transilvania, din partile Ineului in special, si nu numai, a acceptat spre a le deveni mitropolit, ceea ce s-a petrecut in anul 1656. Va pastori pana in 1680, cu intrerupere de doi ani de zile, 1660-1662, din cauza framantarilor politice din vremea aceea. Sf. Iosif Marturisitorul a fost initial protopop, dupa care a fost ridicat la rangul de episcop, si s-a confruntat cu prozelitismul uniat. A fost si el in inchisoare, ca si ceilalti sfinti ierarhi marturisitori din aceasta perioada, si s-a mutat la viata vesnica in urma chinurilor pe care le-a indurat in inchisoare, ramanand statornic in credinta ortodoxa’.

Pr. prof. dr. Cristian Stefan, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sf Iosif Marturisitorul’ din Baia Mare, ne-a spus prin ce s-au remarcat cei trei sfinti romani marturisitori: ‘Nu intamplator s-a fixat aceasta data, 24 aprilie, la o zi dupa praznuirea unui mare sfant al Bisericii Ortodoxe, Sf. Mucenic Gheorghe. Este o asemanare cat se poate de pertinenta intre cei trei ierarhi transilvaneni si Sf. Mucenic Gheorghe, pentru ca simbolizeaza lupta binelui impotriva raului, biruinta binelui asupra raului. Iata ca si acesti trei sfinti marturisitori transilvaneni, Ilie Iorest, Sava Brancovici si Iosif Marturisitorul, chiar daca au fost invinsi de conducatorii acelor vremuri, din punct de vedere al interiorului ei au iesit biruitori, pentru ca jertfa lor, marturisirea lor a fost o pilda vie pentru pastoritii lor din acea vreme, in acele vremuri vitrege, care au putut sa duca mai departe credinta autentica crestina in Transilvania, iar noi cei de astazi nu suntem altceva decat beneficiari ai celor care ne-au demonstrat care este credinta cea adevarata si cu valorile inestimabile pe care noi le neglijam de cele mai multe ori si nu reusim sa le intelegem asa cum se cuvine’.

Referitor la contributia pe care a avut-o Sf. Iosif Marturisitorul, care este patronul Episcopiei Maramuresului si Satmarului, la zidirea duhovniceasca a credinciosilor de aici, dar si in ceea ce priveste semnificatiile faptului ca aceasta sarbatoare coincide cu Invierea Domnului ne-a vorbit PS Justin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului: ‘Sf. Iosif Marturiositorul nu a acceptat unitatia si a reusit sa-si pastreze turma lui Hristos intreaga si in dreapta credinta. De aceea el este foarte important pentru aceasta parte de tara, pentru ca Episcopia lui se intindea pe acelasi spatiu in care este extinsa astazi Episcopia Maramuresului si Satmarului, iar oamenii de aici ii datoreaza puritatea, taria, credinta, martusirirtea credintei pe care o au astazi si frumusetea credintei, incat am propus Primariei ca Sf. Iosif sa fie protectorul spiritual al Sighetului. Este un dar pe care il face Dumnezeu sfintilor din cand in cand ca sarbatoarea lor sa se desfasoare in lumina unor praznice mari, cum este praznicul Invierii Domnului’.

Comentarii Facebook


Știri recente