Sf. Apostol Toma era unul din cei 12 Apostoli, fiind cunoscut si sub numele de ‘Geamanul’. Era originar din Galileea si s-a dovedit a fi o persoana plina de ravna pntru Hristos. El este cel care nu a fost de fata la venirea lui Hristos in mijlocul ucenicilor in Duminica Invierii. Din aceasta cauza el nu a crezut in cele spuse de ceilalti ucenici despre aratarea Mantuitorului. La o saptamana dupa inviere, Iisus vine din nou si il mustra pentru necredinta sa. Traditia spune ca dupa Cincizecime Toma a propovaduit Evanghelia in partile Indiei, punand bazele Bisericii de acolo. A murit la Edesa, Biserica praznuindu-l in fiecare an la data de 6 octombrie.
La Biblioteca Sfântului Sinod va fi prezentată expoziţia „Tudor Vladimirescu – un credincios martir pentru dreptate”
Expoziția de cărți, documente și fotografii intitulată „Tudor Vladimirescu – un credincios martir pentru dreptate” şi dedicată aniversării a două secole de la Revoluţia lui Tudor Vladimirescu, va fi prezentată vineri, 22 ianuarie 2021, la…
Sf. Macarie, implicat într-o criză de sarcină: Și-a asumat copilul, deși nu era al lui, spune Pr. Radu Brînză
Părintele Radu Brînză, coordonatorul Departamentului Pro Vita al Arhiepiscopiei Iașilor (Pro Vita Iași), a publicat marți o reflecție despre un episod din viața Sfântului Macarie Egipteanul. El scrie că „avem un caz pro vita clasic”…
Acatistul Sf. Atanasie și Chiril, recent publicat, a fost oferit credincioșilor la hramul Bisericii Bucur Ciobanul
Biserica Bucur Ciobanul, una dintre cele mai vechi din București, și-a serbat luni hramul. Participanții au primit în dar acatistul recent editat al sfinților ocrotitori ai acestui locaș de închinare: Sfinții Ierarhi Atanasie și Chiril,…
În urmă cu 140 de ani Banca Naţională emitea prima bancnotă
În urmă cu 140 de ani, în data de 19 ianuarie 1881, Banca Naţională a României emitea şi, ulterior, tipărea la atelierele BNR din Bucureşti prima bancnotă, care avea valoarea nominală de 20 de lei.…
IPS Andrei despre cel care a venit la Cluj cu un geamantan și a lăsat în urmă impunătoarea catedrală: Un titan
Episcopul Nicolae Ivan venea cu un geamantan, dar cu multă experiență administrativă și pastorală, iar când a plecat la Domnul ne-a lăsat impunătoarea Catedrală din Cluj, biserica „Sfântul Nicolae”, Academia Teologică, Reședința Eparhială, revista „Renașterea”,…