Biserica noastră are un nou ierarh

Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei are de astăzi, 11 decembrie 2011, un al doilea ierarh. Preacuviosul părinte arhimandrit Ignatie Trif a fost hirotonit întru arhiereu-vicar, pentru eparhia românească din Peninsula Iberică. Evenimentul s-a desfășurat în Catedrala Mitropolitană Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail din Paris. Hirotonia a avut loc în cadrul Sfintei Liturghii săvârșită de șapte ierarhi ai Bisericii noastre, în frunte cu Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului și Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolitul Român al Europei Occidentale și Meriodionale.

După mărturisirea de credință a noului ierarh s-a dat citire actului de confirmare a alegerii sale, semnat de Întâistătătorul Bisericii noastre, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Actul a fost prezentat de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, în calitate de delegat al Părinteleui Patriarh la eveniment.

„În urma examinării canonice care s-a făcut preacuviosului părinte arhimandrit dr. Ignatie Trif și a constatării că Preacuvioșia Sa îndeplinește condițiile canonice pentru ridicarea la treapta arhieriei, la propunearea comisiei canonice, juridice și pentru disciplină și ca urmare a votului exprimat, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința de lucru din 24 oct. 2011 a aprobat alegerea preacuviosului părinte arhimandrit dr. Ignatie în postul nou înființat de arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei și ridicarea la treapta arhieriei urmând a purta în această treaptă bisericească titulatura de Mureșanul”, a precizat Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul.

În cuvântul rostit după Sfânta Evanghelie, Înaltpreasfințitul Mitropllit Andrei al Clujului, cel care l-a călugărit și l-a hirotonit preot pe părintele Ignatie, a apreciat calitățile dosebite ale noului ierarh.

„Rugăciunile noastre către Arhiereul Cel Veșnic sunt acestea: să-i întărească misiunea pe care o începe pentru că și până acum a făcut misiune bună. Cei ce-l cunosc (…) știu cu câtă râvnă l-a slujit și până acum pe Mântuitorul Hristos și ca preot la Catedrala din Alba Iulia și ca dascăl la Școala de Teologie din Alba Iulia, și ca misionar râvnitor oriunde a fost trimis, și același lucru îl va face și aici. De aceea Înaltpreasfinția Voastră ne bucurăm că aveți unucenic de nădejde care socotim noi că va face misiune bună în Biserica Domnului Iisus Hristos de aici, în Europa Oocidentală și Meridională”, a mărturisit Înaltpreasfinșitul Părinte Andrei.

Aseară, potrivit tradiției Bisericii noastre, a avut loc la Catedrala Mitropolitană Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail din Paris, în jurul orei 18:00 rânduiala ipopsifierii sau a chemării la arhierie a părintelui Ignatie Trif.

Despre semnificația momentului liturgic a vorbit pentru radio TRINITAS, Preasfințitul Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, într-o intervenție, în direct, în cadrul emisiunii „Viața Cetății” din data de 10 decembrie 2011.

„Această rânduială a ipopsifierii este o chemare pe care Hristos i-o adresează; episcopii sunt urmașii Apostolilor și la fel cum Hristos a chemat pe fiecare Apostol în parte la slujire, la fel este chemat fiecare episcop să slujească pe Hristos, să slujească în Biserica lui Hristos”, a precizat Preasfințitul Părinte Timotei.

Părintele arhimandrit Ignatie Trif a fost ales arhiereu-vicar în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 24 octombrie, anul acesta. El își va desfășura slujirea arhierească în Spania și Portugalia, cu titulatura de „Mureșanul”.

Comentarii Facebook


Știri recente