Biserica Nașterea Maicii Domnului din Gura Humorului va fi sfințită de Patriarhul României

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va sfinți Biserica ‘Nașterea Maicii Domnului’, din orașul Gura Humorului, județul Suceava, duminică, 21 august 2011, la ora 9:00. Sâmbătă, 20 august 2011, Patriarhul României va vizita Mănăstirile Humor și Voroneț, iar luni, 22 august 2011, Mănăstirile Sucevița și Moldovița, informează Biroul de presă al Patriarhiei Române.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel este așteptat să ajungă pe aeroportul din Suceava încă de vineri seara, când va avea loc primirea oficială, potrivit unui comunicat emis de Biroul de presă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Sâmbătă, Preafericitul Părinte Daniel se va afla la mănăstirile Humor și Voroneț. Ziua următoare va fi una de importanță istorică pentru creștinii din localitatea suceveană Gura Homorului, când va fi târnosită noua Catedrală ‘Nașterea Maicii Domnului’, Potrivit aceluiași comunicat, la ora 8:30 va avea loc primirea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la Biserica ‘Nașterea Maicii Domnului’ de către soborul de ierarhi și preoți, precum și de credincioșii prezenți.

Vor urma slujba de sfințire a bisericii și săvârșirea Sfintei Liturghii oficiate de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, pe o scenă special amenajată în fața bisericii. ‘Până în acest moment, au confirmat prezența un număr de 8 arhierei, de pe întreg teritoriul țării. Sunt așteptați, de asemenea, stareți și starețe de la mănăstirile din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, precum și de la mănăstirile Neamț și Golia. Pe lângă aceștia, au mai fost invitați aproape 80 de preoți de la parohiile din arhiepiscopie’, a declarat pentru „Ziarul Lumina” părintele Mircea Nuțu, parohul Bisericii ‘Nașterea Maicii Domnului’ din Gura Humorului.

Preafericitul Daniel, cetățean de onoare al orașului Gura Humorului

Primarul orașului va acorda Preafericitului Părinte Patriarh Daniel titlul de cetățean de onoare al orașului Gura Humorului. La rândul său, Patriarhul României va acorda mai multe ordine și diplome celor care au sprijinit în mod deosebit lucrările de construcție a bisericii. La sfârșitul slujbei, invitații vor participa la o agapă frățească, pregătită prin eforturile depuse de membrii parohiei. Pentru pelerinii care vor fi prezenți la eveniment, parohia a pregătit un număr de aproximativ 2.700 de pachete cu alimente. De aici, Preafericitul Părinte Patriarh va efectua o vizită la alte două mănăstiri bucovinene: Sucevița și Moldovița.

Încununarea a 16 ani de osteneală

Noua catedrală din Gura Humorului a fost ridicată în special prin contribuția credincioșilor din Parohia ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din localitate. Timp de 16 ani, aceștia au susținut financiar cea mai mare parte a lucrărilor de construcție și pictură. ‘Considerăm catedrala, pe care am ridicat-o prin contribuția credincioșilor și cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Arhiepiscop Pimen, un izvor de mântuire’, a precizat părintele paroh.

Piatra de temelie a fost așezată în anul 1994, în data de 23 octombrie, de către Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Din anul 1995, când au început lucrările de construcție, până în anul 1998, s-a ajuns la cota zero, însă, potrivit părintelui paroh, din cauza lipsei de fonduri a existat o pauză până în anul 2001. Apoi, începând cu anul 2001, ‘cu ajutorul celor de bună-credință am primit fonduri și, împreună cu credincioșii, prin contribuția lor am reușit ca în patru ani să o înălțăm, apoi a urmat acoperișul, iar din 2007 au urmat lucrările de pictură ce au durat patru ani de zile’, a mai precizat părintele Mircea Nuțu.

Comentarii Facebook


Știri recente