Biserica Mănăstirii Tisa Silvestri va fi sfințită

Mii de pelerini sunt așteptați duminică, 26 septembrie, la Mănăstirea Tisa Silvestri, cu ocazia slujbei de sfințire a Bisericii ‘Buna Vestire’. Ceremonia religioasă va fi oficiată de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți, informează „Ziarul Lumina”.

Pe șoseaua ce leagă Bacăul de Vaslui, cum intri în satul Tisa Silvestri și începi a urca dealul, undeva pe partea dreaptă, la poalele unei păduri încă verzi, îți sare în ochi o biserică impunătoare, împrejmuită de câteva clădiri. Pentru necunoscători, precizăm că punctul de reper pentru a merge la mănăstire îl constituie indicatorul ce anunță sfârșitul satului Tisa Silvestri, de lângă care, pe partea dreaptă, pornește o străduță pietruită. Pe aici, ținând-o tot înainte, sfârșești prin a ieși din sat și a te întâlni cu lăcașul de rugăciune.

Cu anevoie poți crede că istoria mănăstirii din Tisa Silvestri pare desprinsă dintr-o povestire de Pateric: o permanentă lucrare a lui Dumnezeu în viața obștii monahale. Pentru că, în chip providențial, într-o zonă în care oamenii abia își duc amarul zilei, dintr-o căsuță și câteva ziduri s-a înălțat, cu ajutorul lui Dumnezeu, după un deceniu de trudă, o mănăstire deosebită. ‘Pe 11 noiembrie 1996, când am ajuns aici, mai că îmi venea să plâng. Plecasem împreună cu patru maici și alte surori de la Mănăstirea Ciolpani. Am găsit o căsuță și Bisericuța Schimbării la Față ridicată puțin deasupra ferestrelor. N-am stat o clipă. Am început să ne construim chiliile, apoi grădina și celelalte. Încetul cu încetul ne-am pus pe propriile noastre picioare. Ne-au ajutat și părinții de la Runc, sub coordonarea părintelui Pimen Costea, care este acum duhovnicul nostru. Atunci, nici prin gând nu mi-a trecut că o să ajungem aici cu lucrările. Noi nu ne-am propus nimic. Ne-a dat Maica Domnului cât am avut nevoie’, ne-a povestit maica Teoctista Ungureanu, stareța mănăstirii.

‘Ctitorii acestei mănăstiri sunt maicile de aici’

De altfel, nimeni nu se mai îndoiește acum că impresionanta biserică cu hramul ‘Buna Vestire’ a fost rodul bunăvoinței Maicii Domnului față de obștea acestui așezământ monahal. ‘La început am dorit să construim un paraclis de iarnă, la care să ajungem direct de la chilii. Am săpat o groapă, însă în fiecare seară aceasta se surpa. Dimineața, când ne duceam să ne apucăm de muncă, trebuia să scoatem molozul din groapă. Și tot așa, în fiecare zi. Am făcut treaba asta o vară întreagă, până când a rămas groapa în care s-a turnat temelia bisericii la dimensiunile actuale’, a explicat maica Teoctista.

Au urmat ani grei, de muncă asiduă, la care a participat întreaga obște. ‘Ctitorii acestei mănăstiri sunt maicile de aici’, avea să ne spună părintele Pimen. Pe duhovnicul de la Tisa nu ne-a fost greu să-l recunoaștem, ‘dând la lopată’, alături de muncitori, pentru a finaliza lucrările de pavaj în curtea interioară. A lăsat toate deoparte pentru a ne prezenta biserica ‘Bunei Vestiri’, așa cum este, la câteva zile înainte de sfințire. Un lăcaș de rugăciune impozant, care, deși nu foarte înalt, lasă impresia unei catedrale ortodoxe, având pe frontispiciu, în mozaic, icoana hramului. Pe tavanul din pridvor apare pictat un arbore al vieții, Însuși Mântuitorul Hristos, având ca mlădițe apostoli și ierarhii vrednici ai Moldovei, canonizați sau necanonizați, oameni care, prin viața și activitatea lor, au slujit Biserica Ortodoxă.

Sărbătoarea sfințirii, o bucurie

Mai în față, la intrarea în pronaos, o altă imagine te surprinde, având în centru Acoperământul Maicii Domnului, înconjurată de mănăstirile reprezentative din Moldova. Pe lângă picturile superbe ce alcătuiesc ‘Biblia în imagini’, dispuse riguros după Erminie, sub coordonarea atentă a Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, care, după anul 2000, a supravegheat îndeaproape lucrările de aici, privirea se fixează contemplativ pe catapeteasmă. O adevărată creație artistică sculptată migălos în lemn, împodobită cu picturi bizantine, realizate de maicile de aici. ‘Au lucrat măicuțele aproape un an pentru icoanele de pe iconostas’, a spus părintele Pimen. Toate sunt de-o frumusețe aparte, vorbind de la sine, nu doar de ‘policalificarea’ obștii de la Tisa, specializată în agricultură, apicultură, pictură, confecții, goblenuri și multe altele, ci mai ales de dragostea față de Hristos și Biserica Sa exprimată admirabil în imaginile sacre din sfântul lăcaș. Mâine, la Tisa Silvestri va fi sărbătoarea sfințirii bisericii și a întregului complex mănăstiresc.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mesajul Patriarhului la Gala „Valori și tradiții românești – UNESCO 65”: Bucuria comuniunii între generaţii | VIDEO

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Gala „Valori și tradiții românești – UNESCO 65”, Bucureşti, Palatul Parlamentului, 7 decembrie 2021. Bucuria comuniunii între generaţii  Participarea Bisericii Ortodoxe Române la evenimente din agenda…