Cu acest prilej, biserica a primit ca hram principal sarbatoarea ‘Sf. Cuvios Onufrie’, sarbatoarea ‘Bunei Vestiri’ ramanand ca hram secundar. Slujba de resfintire a bisericii de la Manastirea Sihastria Voronei a fost oficiata de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, impreuna cu IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, PS Calinic, Episcopul Argesului si Muscelului, PS Casian, Episcopul Dunarii de Jos, PS Laurentiu, Episcopul Caransebesului, PS Irineu Slatineanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ramnicului, PS Ioachim Bacauanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului si PS Corneliu Barladeanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Husilor. In cuvantul de invatatura, IPS Daniel a evidentiat semnificatiile sfintirii unei biserici: ‘Biserica aceasta care ne reprezinta pe noi, este si o casa a Sf. Treimi. Pana la sfintire, o biserica este o casa din lumea aceasta, dupa sfintire ea nu mai este o casa din lumea aceasta, ci devine o poarta a cerului si casa lui Dumnezeu. Ea este casa unde Prea Sfanta Treime se intalneste cu noi, care ne inchinam Sf. Treimi si implinim voia Sf. Treimi in lume, pregatindu-ne aici, in biserica, pentru viata vesnica. Biserica este facuta cu lucrarea Prea Sfintei Treimi care ne cheama sa lucram impreuna cu Dumnezeu, fiindca, deodata cu sfintirea bisericii, se sfintesc si sufletele noastre. De aceea, cand iesim din biserica sfintita, cu aceeasi apa sfintita plina de mirodenii si de parfumuri, va stropim si pe dumneavoastra, Biserica cea vie a lui Hristos, pentru ca o data cu sfintirea bisericii se sfintesc si cei care se roaga’. De asemenea, IPS Parinte Mitropolit Daniel a amintit de binecuvantarea pe care o primesc cei care contribuie la zidirea de sfinte lacasuri, precum si cei care contribuie la restaurarea lor: ‘Ctitorii vor fi vesnic pomeniti, pe pamant si in ceruri, fericitii si pururea pomenitii ctitori, sunt pomeniti si cand nu mai au pe nimeni, din familia lor si din neamul lor, vor fi pomeniti de catre oamenii care se roaga in biserica, in primul rand de catre cler, de catre preoti, si in ceruri ii pomenesc ingerii. De aceea, mare este binecuvantarea pentru cei care zidesc biserici, pentru cei care ajuta Biserica sa se reinnoiasca, sa se sfinteasca din nou, sa se impodobeasca, cum a fost aceasta biserica reinnoita acum si impodobita in timp record cu pictura, cu acoperis nou si cu cele de trebuinta’. Pe parcursul intregii zile de astazi, credinciosii prezenti la Manastirea Sihastria Voronei au posibilitatea de a intra in sfantul altar si de a se inchina la Sfanta Evanghelie, Sfanta Cruce si Sfanta Masa. Potrivit randuielilor bisericesti, accesul credinciosilor in sfantul altar se poate face doar in ziua in care se face sfintirea unui lacas.
Arhimandritul Ciprian Grădinaru a primit titlul de cetățean de onoare al comunei natale
Arhimandritul Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naționale, a primit marți titlul de cetățean de onoare al comunei natale Hlipiceni, județul Botoșani. La evenimentul organizat în cadrul ședinței Consiliului local au participat Pr. Marian Timofte, vicar…
Martir și erou al națiunii române, Domnitorul Mihai Viteazul a fost comemorat la Mănăstirea Dealu
Domnitorul Mihai Viteazul a fost comemorat vineri la Mănăstirea Dealu. Slujba de pomenire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei. La eveniment au participat, oficialități locale, clerici și credincioși din eparhie, precum și…
Pictura lui Gheorghe Tattarescu din Catedrala Mitropolitană din Iași va fi restaurată
Arhiepiscopia Iașilor a anunțat demararea unui proiect de restaurare și conservare a picturii Catedralei Mitropolitane, realizată de Gheorghe Tattarescu la sfârșitul secolului al 19-lea. Proiectul, realizat în parteneriat cu Fundația de Promovare și Valorizarea Identității…
Hram la Parohia Brâncuși: Sfântul Ioan Rusul ne arată că tinerețea poate fi prilej de sfințenie
Parohia Brâncuși, din sectorul 6 al Capitalei, și-a sărbătorit vineri ocrotitorul, pe Sfântul Mărturisitor Ioan Rusul. În cuvântul rostit la finalul Sfintei Liturghii, Pr. paroh Costel Burlacu a vorbit despre exemplul de sfințenie oferit de…
Volum despre viața Cuvioasei Teofana Basarab, lansat la Galați
La câteva zile după proclamarea canonizării Cuvioasei Teofana Basarab, preotul Alexandru Stănciulescu-Bârda a prezentat la Galați rezultatul cercetărilor sale de mai mulți ani privind biografia acestei sfinte. Volumul său, „Viaţa Cuvioasei Teofana Basarab” a apărut…