Biserica Mănăstirii Golia a fost resfințită de Patriarhul României

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a oficiat astăzi, 17 octombrie, slujba de resfințire a Bisericii Mănăstirii Golia, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

Din sobor, alături de Patriarhul României au făcut parte următorii ierarhi: Înaltpreasfințitul Vasilios, Mitropolit de Elassona, Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului,Preasfințitul Atenagora, Episcop de Sinope, Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului și Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, după cum ne informează Constantin Ciofu, corespondent „Ziarul Lumina”.

Preafericirea Sa a evidențiat faptul că anul acesta se împlinesc 350 de la prima sfințirea Mănăstirii Golia, ” 350 de ani de rugăciune,de mărturisire a dreptei credințe, de comuniune sufletească în iubirea Preasfintei Treimi”.

După slujba de resfințire, Părintele Patriarh Daniel a amintit că de-a lungul timpului Mănăstirea Golia a fost reparată și restaurată de mai multe ori. De asemenea, Întâistătătorul Bisericii noastre a mai amintit că în ziua sfințirii unei biserici, credincioșii pot intra în Sfântul Altar pentru a săruta Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfânta Masă: „Așa cum este tradiția, în ziua sfințirii bisericii, și numai în această zi, toți credincioșii și credincioasele ortodoxe pot intra în Sfântul Altar, pe ușa dinspre miazănoapte, sărută Sfânta Evanghelie,Sfânta Cruce și Sfânta Masă cerând ca Dumnezeu să sfințească viața noastră așa cum s-a resfințit această Biserică”.

‘S-au făcut consolidări, dar pictura bisericii trebuie curățită. Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a spus că s-ar putea vedea pictura care a fost înaintea acesteia și care a fost acoperită de actuala pictură oarecum renascentistă. Dacă se găsește o pictură bizantină sau originală, atunci ea va fi scoasă în evidență. Până atunci este nevoie ca în această biserică să se continue săvârșirea sfintelor slujbe’, a mai spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a amintit că al doilea hram al Bisericii Mănăstirii Golia va fi ‘Acoperământul Maicii Domnului’. Părintele Mitropolit Teofan a mulțumit Patriarhului Bisericii noastre pentru osteneala de a veni la resfințirea Mănăstirii Golia pentru a încununa lucrările inițiate de Preafericirea Sa, în timpul păstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Biserica Mănăstirii Golia, ctitorie veche a marelui logofăt Ioan Golia, din sec. al XVI-lea, a fost refăcută la alte dimensiuni de Vasile Lupu între anii 1650 și 1653 și finalizată în 1660 de fiul său, Ștefăniță. Biserica mănăstirii, ‘strălucită și bogat înzestrată’, apare ca o construcție monumentală care îmbină, după exprimarea țarului Petru cel Mare al Rusiei, la 1711, ‘trei feluri de meșteșuguri: leșesc, grecesc și moschicesc’. Exteriorul trădează influența Renașterii târzii: edificiu de tip clasic, din blocuri de piatră fățuită, străjuit de pilaștri corintici (cu capiteluri în frunză de acant) și cornișă în stil baroc susținută de console. Acoperișul este o aglomerare de turle, turele și cupole dispuse în linie și susținute de arcaturi etajate (kokosniki).

Mănăstirea Golia, închinată mănăstirii atonite Vatoped, a fost condusă mai ales de egumeni greci. Căzută în ruină după secularizare (1863), mănăstirea a fost închisă între 1900 și 1947, devenind apoi biserica parohială până în 1992, când și-a recăpătat destinația străveche prin grija Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Comentarii Facebook


Știri recente