Biserica Mănăstirii Feleac, 524 de ani de existență

Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” a Mănăstirii Feleac, situată la șapte kilometri de Cluj-Napoca, a împlinit azi, 25 octombrie, 524 de ani de existență, informează radiorenasterea.ro. Locasul de cult a fost ridicat în 25 octombrie 1488, cu sprijinul Sfântului Ștefan cel Mare.

Aici a funcționat o perioadă și o episcopie, fiind cunoscute mai multe nume de episcopi care au contribuit la dezvoltarea ei. În 1498 se amintește de o mitropolie, într-o inscripție. Mănăstirea este amintită documentar în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, mai întâi în anul 1581. Cercetările arheologice din anii 1988-1990 au redat date principale privind istoria acestui vechi centru monahal. Biserica are o arhitectură în stil gotic, cu altar poligonal. Asezamantul a fost zidit din piatră, în stilul bisericilor din nordul Moldovei. Pictura murală interioară și icoanele au fost executate între anii 1760-1765. Biserica a fost restaurată în anul 1925, sub patronajul regelui Ferdinand. Tot atunci a fost înălțată turla.

În 1991, la dorința credincioșilor din Feleac și a Arhiepiscopiei Clujului, s-a decis reînființarea vechii mănăstiri în imediata vecinătate a bisericii voievodale de la Feleac, astfel încât aceasta să fie cuprinsă în complexul monahal. Pe lângă biserica voievodală, la Feleac mai este o biserică ce poartă hramul Sfintei Treimi, un Paraclis cu hramul Sfântului Ștefan cel Mare și Sfânt, chilii, clopotniță, dar și un muzeu.

Comentarii Facebook


Știri recente