Biserica Maioreasa din Episcopia Severinului și Strehaiei va fi împodobită cu două cruci aurite

În ziua slăvitului praznic al Înălțării Domnului, poporul dreptcredincios din parohia severineană „Maioreasa” s-a adunat dis-de-dimineață pentru a primi binecuvântarea Întâistătătorului comunității ortodoxe mehedințene, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Ziua de sărbătoare a început pentru credincioși prin participarea la Sfânta Liturghie arhierească săvârșită de chiriarh împreună cu un sobor de preoți și diaconi, informează episcopiaseverinului.ro.

După Sfânta Liturghie, Părintele Episcop a sfințit două cruci, care vor fi așezate pe turla și altarul sfântului lăcaș o dată cu începerea lucrărilor de restaurare.

În cuvântul de învățătură, ierarhul plaiurilor mehedințene a vorbit credincioșilor: „Prăznuim azi Înălțarea la ceruri a Domnului Dumnezeu și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Am rânduit ca în această zi deosebită să slujim la biserica cu hramul ‘Adormirea Maicii Domnului’.

A fost dorința noastră ca bisericile de valoare istorică, precum și cele noi să fie acoperite cum se cuvine, cu tablă de cupru, care rezistă timpului și intemperiilor.

Nu se poate restaura pictura dacă acoperișul nu este bun, spun specialiștii în construcții și pictorii noștri. Dacă acoperișul se strică, întreaga clădire se ruinează.

Ne vom bucura atunci când o să vedem sfintele lăcașuri acoperite, căci trebuie să ne îngrijim de biserici ca de noi înșine.

Părinții de aici s-au străduit să procure două cruci foarte frumoase, în cel mai curat stil ortodox. Acestea vor străluci spre slava bisericii noastre mulți ani.

Punem sfintele cruci pe biserici, pentru că Sfânta Cruce a fost altarul de jertfă pe care S-a răstignit Hristos.

Prin Sfânta cruce, Biserica va dăinui și porțile iadului nu o vor înfrânge.

Să nu ne rușinăm să primim și să împlinim poruncile lui Hristos, ci să rămânem cu evlavia pe care am primit-o de la înaintașii noștri și să sporim întru acestea.”

Biserica „Maioreasa” a fost cea dintâi biserică ortodoxă din noul oraș Severin, ea a fost ridicată în anii 1842 – 1846 din inițiativa maiorului Ion Ciupagea, și a soției lui Dumitrana, de unde și numele de Biserica Maioreasa (a „Maioresii”). Pâna în 1876 , Maioreasa a fost singura biserica a orașului, iar până în 1881 , a fost catedrală a Severinului.

Comentarii Facebook


Știri recente