Biserica Independenței din Calafat a fost restaurată

Cu peste un secol de tradiție, Biserica ‘Sfântul Nicolae’ din Calafat a ocupat dintotdeauna un loc aparte în viața cetății de pe malul Dunării. Astăzi, prin strădania celor doi preoți, au fost executate mai multe lucrări de restaurare atât în cadrul sfântului lăcaș, cât și la casa parohială, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Oltenia.

Credincioșii Parohiei ‘Sfântul Nicolae’ din Calafat au bucuria de a se ruga într-una din cele mai frumoase și încăpătoare biserici din zonă. Anul trecut, odată cu împlinirea a 100 de ani de la temeluire, în mijlocul comunității a fost prezent Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, care, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie. Pentru întâmpinarea acestui eveniment, enoriașii de la ‘Sfântul Nicolae’ s-au pregătit îndelung, fiind alături de cei doi preoți slujitori în demersurile de restaurare și reconsolidare a sfântului lăcaș.

Printre proiecte, înființarea unui muzeu parohial

Alături de membrii Consiliului Parohial, preoții Adrian Micu și Gheorghe Guțulescu au elaborat de curând un îndrăzneț proiect administrativ care vizează restaurarea totală a casei parohiale. În sprijinul acestui demers a venit și Primăria Municipală, prin intermediul căreia au fost achiziționate materialele de construcții. ‘Casa parohială constituie în momentul de față o prioritate pentru noi. Anii trecuți, acoperișul, interiorul și exteriorul au fost grav afectate. Decizia de începere a lucrărilor a fost luată de comun acord cu membrii Consiliului Parohial care și-au arătat toată deschiderea față de această problemă. Demersul nostru este susținut și de oficialitățile orașului care, în frunte cu domnul primar, ne-au ajutat să achiziționăm materialele necesare înlocuirii acoperișului. Cu ajutorul lui Dumnezeu, sperăm ca în curând să demarăm întreaga lucrare, ca ea să fie gata în cel mai scurt timp’, spune părintele Adrian Micu, preot paroh la Biserica ‘Sfântul Nicolae’ din Calafat. De asemenea, la inițiativa părintelui paroh, a fost reamenajată curtea exterioară a sfântului lăcaș. Au fost plantați trandafiri, precum și diferite plante decorative. În interior a fost restaurată pictura și catapeteasma. Pentru păstrarea și conservarea bunurilor de patrimoniu pe care le deține parohia, cei doi preoți au hotărât să obțină aprobările și binecuvântarea necesare înființării unui muzeu parohial, care să poarte emblema ‘Independenței’.

Lăcașul a fost vizitat și de regele Carol I

Biserica ‘Sfântul Nicolae’ sau Biserica ‘Independenței’, așa cum a fost numită după războiul din 1877, a fost construită între anii 1730 și 1740, sub forma unui bordei, aflându¬-se atunci sub stăpânire otomană. În anul 1830, a fost ridicată din pământ, la sfințirea ei luând parte, alături de domnul Țării Românești, Alexandru Ghica, și vestitul principe al sârbilor, Miloș Obrenovici. Forma actuală a fost definitivată în anul 1910, prin strădania vrednicului preot Petru Calafeteanu, care a luptat pentru ca urbea din Calafat să aibă o catedrală în adevăratul sens al cuvântului. A fost vizitată de mai multe ori de regele Carol I, al cărui portret se regăsește pictat în pronaos, deasupra intrării principale în biserică. Printre ctitorii principali se numără și membrii cunoscutei familii boierești Marincu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…