Biserică închinată Sfintei Treimi în Protopopiatul Săcele

Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a sfințit duminică, 14 noiembrie, biserica din localitatea brașoveană Stupinii Prejmerului, Protopopiatul Săcele, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania. Slujba de târnosire a fost urmată de Sfânta Liturghie, oficiată în aer liber, în fața lăcașului de cult.

Cu toate că Parohia Stupini-Prejmer numără cu puțin peste 100 de familii, lăcașul de cult construit în ultimii ani aici impresionează prin frumusețe și dimensiuni impozante. Sute de credincioși din împrejurimi s-au adunat la Stupinii Prejmerului în Duminica lăsatului de sec pentru Postul Crăciunului, pentru a se împărtăși din bucuria localnicilor de a-și vedea biserica târnosită. Au participat la sărbătoarea de la Stupinii Prejmerului autorități locale, precum primarul comunei Prejmer, Todorică Constantin Șerban, dar și reprezentanți ai instituțiilor județene, printre care și Ioan Ochi, vicepreședinte al Consiliului Județean Brașov. Din soborul de preoți care l-au înconjurat pe IPS Mitropolit Laurențiu la slujba de sfințire și la Sfânta Liturghie au făcut parte protopopul de Săcele, părintele Dănuț Gheorghe Benga, părintele paroh Bogdan Liviu Căpriță, fostul paroh, părintele Florin Antonescu, precum și alți preoți de la parohiile vecine, dar și din alte părți ale țării.

Târnosirea bisericii în cele patru laturi a fost urmată de zidirea altarului, așezarea moaștelor în piciorul Sfintei Mese și întreaga rânduială a zidirii altarului.

Răspunsurile la strană au fost date de grupul vocal ‘Anatoly’ din Brașov.

Deziderat al credincioșilor din 1940

Sfânta Liturghie a fost oficiată în fața lăcașului de cult, în aer liber, participând credincioșii care au venit la Stupinii Prejmerului pentru a se închina la noul altar sfințit. La Sfânta Liturghie, părintele paroh Bogdan Liviu Căpriță a adus mulțumiri tuturor celor care au contribuit la zidirea bisericii, autorităților locale și județene care au sprijinit aceste lucrări și a prezentat succint etapele construirii lăcașului de cult. ‘Parohia Stupini-Prejmer a fost înființată în 1998, primul paroh fiind părintele Florin Antonescu, care a început zidirea bisericii și a casei parohiale. Când am venit preot paroh în 2005, am găsit zidirea la cota cinci metri și am continuat lucrările de construcție. A fost dezideratul credincioșilor de aici încă din 1940, când au strâns materiale de construcție, au făcut un proiect, dar vremurile grele nu au permis construirea bisericii, iar materialele au fost folosite în altă parte’, a spus părintele Căpriță. În următoarea perioadă, comunitatea de la Stupinii Prejmerului își va concentra forțele pentru a picta biserica sfințită.

Folosul și înțelesul postului

În cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie, IPS Laurențiu a vorbit credincioșilor despre evenimentul deosebit al sfințirii bisericii din satul lor, care a transformat lăcașul de cult într¬un loc de sfințire și binecuvântare pentru credincioșii de aici. Apoi, IPS Laurențiu a vorbit despre importanța postului în viața creștinilor și despre încărcătura spirituală care însoțește abținerea de la anumite alimente. ‘Suntem chemați acum, întâi să dăm prioritate celor spirituale și apoi celor materiale, pentru că reducerea unor alimente din masa zilnică în post nu este suficientă pentru a fi cu adevărat creștini. Ea este foarte folositoare pentru trup. Un regim dietetic este foarte folositor, mai ales când se face într-o perioadă îndelungată. Toți am vrea să fim mai ușori și mai sănătoși, însă Biserica ne-a rânduit ceva cu multă înțelepciune. În zilele de post suntem chemați să adăugăm rugăciunea și faptele bune. În perioada aceasta, ne apropiem mai mult de Dumnezeu, pentru că prin exercițiul fizic pe care îl facem renunțând la niște bunuri pe care tot Dumnezeu ni le-a dat, avem posibilitatea să ne îmbogățim în Dumnezeu prin faptele milosteniei și apoi să ne rugăm mai mult pentru iertarea păcatelor noastre’, a spus Părintele Mitropolit.

‘Îl întâlnim pe Hristos în Tainele Bisericii’

În cadrul aceluiași cuvânt de învățătură, IPS Laurențiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, care prezintă pilda samarineanului milostiv. ‘Samarineanul milostiv este Mântuitorul Iisus, Care ne privește pe toți și ne cunoaște fiecare neputință, mai ales atunci când, din cauza tâlhăriilor, păcatelor și a diavolului, care vin asupra noastră, sufletul nostru rămâne abia viu. Mântuitorul Hristos vine ca un milostiv și pune balsam pe rănile noastre, untdelemnul și vinul din pilda citită. Acestea se află în rânduiala Bisericii, între materiile Sfintelor Taine. Îl întâlnim, deci, pe Hristos, în Tainele Bisericii, dacă îl căutăm sau dacă Îl așteptăm. El vine și ne duce în Biserica Sa, locul tainic unde ne vindecăm. Tot El plătește tot pentru noi, astfel încât vindecarea noastră să fie deplină’, a mai spus IPS Laurențiu.

Cinci ani de la întronizarea IPS Laurențiu

La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh și fostul paroh au primit distincția de iconom, cu dreptul de a purta brâu roșu. Un act de cinstire a fost oferit Adunării și Consiliului Parohial, ca semn de apreciere pentru jertfa depusă la construirea bisericii. Părintele Mitropolit a primit din partea parohiei o icoană a Sfântului Ioan Gură de Aur, iar părintele protopop Dănuț Gheorghe Benga l-a felicitat pentru aniversarea celor cinci ani de păstorire a credincioșilor din Mitropolia Ardealului.

Comentarii Facebook


Știri recente