Biserica Înălțarea Domnului din Cluj-Napoca a fost sfințită

O nouă biserică a fost sfințită duminică, 2 octombrie 2011, în Cluj-Napoca. Este vorba de Biserica „Înălțarea Domnului”, singura din municipiu ce poartă acest hram. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat, de la ora 9.00, slujba de târnosire a locașului, urmată de Sfânta Liturghie arhierească, ce s-a săvârșit pe o esplanadă amenajată în fața bisericii, după cum informează site-ul radiorenasterea.ro. Și pentru că a fost un moment important din viața acestei parohii, care a încununat ani grei de încercări și piedici, bucuria a fost cu atât mai mare pentru mulțimea de participanți la sfintele slujbe.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei le-a acordat distincții preoților acestei parohii, preotului paroh Ioan Turc și preotului coslujitor Bogdan Ivanov, de asemenea, i-a acordat „Crucea Transilvană” patronului Ioan Hristea, iar celorlalți importanți sprijinitori ai bisericii le-a înmânat diplome de aleasă cinstire.

Parohia „Înălțarea Domnului” a fost înființată la 1 martie 1992, având inițial ca locaș de rugăciune o capelă amenajată pe strada Septimiu Albini și fiind păstorită până în noiembrie 1996 de regretatul preot Traian Herdea. Numărul mare de credincioși a impus ridicarea unei noi biserici, cu o capacitate mai mare. Terenul pe care s-a zidit acest sfânt locaș a fost concesionat în anul 1997, de Primăria Cluj-Napoca, iar piatra de temelie a fost sfințită în data de 16 noiembrie 1997, de către vrednicul de pomenire Arhiepiscop și Mitropolit Bartolomeu.

Proiectul bisericii a fost realizat de arhitectul Alexandru Lădariu și inginerul Simion Chichișan și poartă amprenta inegalabilei arte bizantine. Construcția întregii biserici s-a realizat între anii 2000-2011, sub coordonarea părintelui paroh Ioan Turc, prin contribuția bunilor credincioși ai parohiei, cei mai importanți susținători, dar și a unor sponsori și donatori, a Guvernului României, a autorităților locale și județene.

Pictura în tehnica „a fresco” a fost executată de către preotul Damian Tuluc din Mociu și echipa sa. Iconostasul, sculptat în lemn de tei, a fost realizat de meșterul Nicolae Câmpean din Dej-Sânmărghita și a fost împodobit cu icoane pictate de către profesorul Pompei Ungureanu din Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook


Știri recente