Biserica îi ajută pe sinistrați

Județele Buzău și Vrancea sunt cele mai afectate de viscol și căderile masive de zăpadă, multe localități fiind izolate din cauza nămeților. În multe din aceste parohii, preoții satului, ajutați de săteni, s-au organizat și au deszăpezit casele oamenilor, în special ale bătrânilor neputincioși, și au oferit alimente sinistraților.

Deși autoritățile au depus eforturi pentru a ajunge la satele izolate din Vrancea și Buzău, viscolul care a început ieri, 13 februarie 2012, a zădărnicit acțiunea salvatorilor. Părintele Gabriel Moraru de la Parohia buzoiană Heliade Rădulescu, comuna Ziduri, a declarat pentru Ziarul Lumina, prin intermediul telefonului, că localitatea este complet izolată, fără curent electric de zece zile și fără alimente la magazinele sătești. Părintele a mobilizat oamenii și au mers în partea de nord a satului, unde au deszăpezit casele acoperite cu nămeți de 3-4 metri.

Și în Parohia Găvănești din comuna Săgeata, județul Buzău, situația este dramatică, oamenii fiind izolați de 10 zile, fără curent electric. Sâmbătă noaptea armata a reușit să transporte în sat ajutoare pentru sinistrați: conserve, pâine și diferite alimente. Părintele paroh George Zaharia a organizat mai multe grupuri de oameni care au deszăpezit locuințele. Preotul împreună cu mai mulți săteni au plecat cu ajutoare și în satul Moșești, de asemenea izolat, unde, după ce majoritatea locuitorilor au plecat în localitățile vecine, au mai rămas trei case locuite.

Părintele Tudor Marian din Parohia Glodeanu Cârlig, tot din județul Buzău, a organizat un comandament de iarnă și a deszăpezit casele bătrânilor. Au fost găsiți bătrâni care nu ieșiseră de 3-4 zile din casă, locuințele lor fiind acoperite în întregime de troienele de 5 metri. Părintele ne-a mai spus că la biserică a adus un generator unde credincioșii pot încărca bateriile telefoanelor pentru a vorbi cu rudele. În Parohia Glodeanu Cârlig lemnele sunt pe sfârșite, iar părintele paroh ne-a spus că drumul este blocat iarăși și nu poate ajunge mașina cu lemne. Părintele Ion Stroe de la Parohia Costești, Buzău, a organizat un grup de credincioși și a oferit ceai cald și hrană oamenilor care sunt înzăpeziți pe drumul european E 85, pe raza acestei localități.

În Parohia Bordeștii de Jos, județul Vrancea, părintele Cristian Muscalu, ajutat de săteni și armată, a distribuit alimente și pături oamenilor înzăpeziți. Înalt Preasfințitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a adresat un mesaj pentru ajutorarea oamenilor care sunt înzăpeziți: ‘Având în vedere că majoritatea credincioșilor din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei au avut de suferit din cauza acestor fenomene atmosferice, povățuim pe cucernicii preoți și pe viețuitorii din așezămintele monahale să-i sprijine moral și material pe cei care se află în asemenea nedorite situații și, nu în ultimul rând, să se roage la Dumnezeu pentru cei afectați de calamitate și pentru buna întocmire a văzduhului spre vreme liniștită și binecuvântată’.

Părintele Constantin Călin, consilier social-misionar, ne-a spus că în toate parohiile și mănăstirile din cadrul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei se vor strânge în perioada următoare ajutoare pentru oamenii sinistrați, astfel încât orice credincios care dorește să doneze alimente și ajutoare o poate face la orice biserică și mănăstire din Buzău și Vrancea.

Arhiepiscopia Bucureștilor alături de sinistrați

Centrul Eparhial și protopopiatele din Arhiepiscopia Bucureștilor oferă 10 tone de alimente neperisabile sinistraților din zonele înzăpezite. Transportul se va efectua în zilele următoare (Zona Vrancea și Zona Vălenii de Munte), iar alimentele vor fi distribuite direct familiilor sinistrate, se menționează într-un comunicate de presă emis de Secretariatul Centrului Eparhial, Arhiepiscopia Bucureștilor.

În toate cele 12 protopopiate din Arhiepiscopia Iașilor se strâng bani

În parohiile din Arhiepiscopia Iașilor a început la 12 februarie 2012 o campanie de strângere de fonduri pentru sinistrații din zonele afectate de căderile abundente de zăpadă și de viscol, informează Radio TRINITAS, citat de BASILICA. Donații în bani s-au făcut duminică, 12 februarie, la toate bisericile parohiale din eparhie, iar acțiunea va continua și duminica viitoare. Fondurile vor fi centralizate la sediile celor 12 protopopiate, de unde vor ajunge în fondul pentru sinistrați al Biroului de asistență socială ‘Diaconia’ al Arhiepiscopiei Iașilor. De acolo banii vor fi virați în conturile eparhiilor care au localități afectate de intemperii.

Colecte pentru sinistrați la Galați

Arhiepiscopia Dunării de Jos a organizat în aceste zile mai multe colecte pentru ajutorarea oamenilor izolați de zăpezi. Biroul de presă al eparhiei ne informează că în zilele următoare vor pleca mai multe transporturi cu alimente spre zonele afectate din Brăila, Buzău și Vrancea. La Protoieria Brăila s-au strâns ajutoare în valoare de 20.000 de lei. Preoții din Protoieria Galați au venit în sprijinul celor 123 de oameni de la Centrul de primire a persoanelor fără adăpost ‘Elisabeta Doamna’. Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, prin Sectorul Social-filantropic, a trimis alimente neperisabile la Câineni, Plăsoiu, Galbenu, Vișani și Jirlău, județul Brăila. Ajutoare au fost trimise și în Insula Mare a Brăilei și la Parohia Florica din județul Brăila.

Și în Arhiepiscopia Tomisului se strâng ajutoare

Pentru a veni în sprijinul celor sinistrați de vremea grea în județele Buzău și Vrancea, Arhiepiscopia Tomisului a decis desfășurararea campaniei ‘Împreună să biruim viscolul’, informează un comunicat de presă primit ieri de la eparhia amintită.

În perioada 19-26 februarie, parohiile și mănăstirile din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului vor deveni practic centre de colectare a bunurilor materiale și a banilor, care vor fi apoi donați comunităților sinistrate.

În Episcopia Caransebeșului credincioșii au făcut donații

Episcopia Caransebeșului, atât prin forțe proprii, cât și prin sensibilizarea credincioșilor pe care i-a chemat să fie solidari, a ajutat persoanele aflate în impas în aceste zile. ‘Chiar dacă anotimpul de iarnă nu a ridicat probleme deosebite și nu au fost până acum locuințe izolate în județul Caraș-Severin, credincioșii noștri au adus alimente și îmbrăcăminte la biserici, care în perioada următoare vor fi distribuite către eparhiile ai căror credincioși se află în dificultate’, a declarat pr. Călin Ianchiș, consilier la Sectorul Social-misionar al Episcopiei Caransebeșului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…