Biserica îi ajută pe cei năpăstuiți de vremea rea

Zece tone de alimente neperisabile vor pleca din Arhiepiscopia Bucureștilor către zonele sinistrate din Vrancea și Vălenii de Munte. Oamenii din cele 49 de localități izolate din Episcopia Sloboziei și Călărașilor sunt ajutați zilnic de clericii din această eparhie, care au organizat colecte de alimente și bani. În toate eparhiile țării se organizează colecte pentru sinistrații din județele Vrancea și Buzău.

Centrul eparhial și protopopiatele din Arhiepiscopia Bucureștilor oferă 10 tone de alimente neperisabile sinistraților din zonele înzăpezite ale Buzăului și Vrancei și Vălenii de Munte, după cum precizează Secretariatul Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor. După cum ne-a spus diaconul Ionuț Viorel Iordăchescu, consilier în cadrul Sectorului Social-filantropic și de misiune al Arhiepiscopiei Bucureștilor, ‘cele 10 tone de alimente neperisabile constau în produse alimentare de bază: făină, ulei, zahăr, orez, conserve de legume, conserve cu carne. Cele zece tone sunt oferite de Centrul eparhial și protopopiatele din București și sunt direcționate către zonele afectate de zăpadă din Eparhia Buzăului și Vrancei. De asemenea, protoieriile prahovene Ploiești și Câmpina vor oferi 3-4 tone de alimente neperisabile celor afectați din protoieriile prahovene Urlați și Vălenii de Munte. Toate acestea vor fi date familiilor, prin intermediul parohiilor din zonele afectate și sperăm ca, în momentul în care drumurile se vor debloca, să putem pleca cu convoaiele din București către zonele respective’.

Sprijin din partea Episcopiei Sloboziei și Călărașilor

Pentru a sprijini persoanele care suferă din cauza ninsorilor abundente din ultima perioadă, Episcopia Sloboziei și Călărașilor a inițiat o colectă în cele șase protopopiate ale eparhiei.

În prezent, în Episcopia Sloboziei și Călărașilor, pe raza celor două județe, sunt 49 de localități izolate. Cele mai afectate parohii sunt în protopopiatele Slobozia, Urziceni și Lehliu, astfel că celelalte protopopiate vor direcționa ajutoarele de hrană neperisabilă către parohiile greu încercate din protopopiatele amintite, după cum informează un comunicat de presă emis de Episcopia Sloboziei și Călărașilor.

Protopopiatul Slobozia a distribuit în zilele de 12 și 13 februarie familiilor sinistrate, cu sprijinul preoților parohi din localitățile Crunți și Mircea cel Bătrân, alimente neperisabile, pâine, cozonaci, dulciuri, apă minerală, cereale, cartofi, îmbrăcăminte și alte bunuri de strictă necesitate.

La nivelul Protopopiatului Călărași, după cum se menționează în comunicat, s-a inițiat o colectă în toate bisericile din municipiu, organizată și cu sprijinul Primăriei Călărași, constând în alimente greu perisabile (apă, orez, zahăr, ulei de floarea-soarelui etc.). Toate aceste alimente vor fi trimise cu ajutorul autorităților locale în localitățile izolate din zona Lehliu.

În urma situației create de vremea nefavorabilă, Protopopiatul Oltenița a trimis o sumă considerabilă de bani în conturile Protopopiatului Lehliu pentru a procura alimente, deoarece drumurile nu permit trimiterea alimentelor în parohiile din zona Lehliu. Colecta a debutat în ziua de duminică 12 februarie 2012 și va dura pe toată perioada vremii nefavorabile.

Protopopiatul Urziceni, de asemenea, se află și el printre centrele administrative încercate de ninsorile abundente și viscol nemilos. Cu ajutorul Jandarmeriei ialomițene și cu sprijinul Consiliului Local Urziceni vor fi distribuite alimentele colectate în zonele cu probleme.

Protopopiatul Lehliu, care este cel mai greu încercat de ninsorile și viscolul năprasnic, găzduiește în centrul social al protopopiatului, dar și în casele preoților din Lehliu drumeții care tranzitează localitatea și sunt nevoiți să stea zile bune printre nămeți. Toată lumea care calcă pragul acestui centru social primește mâncare și ceaiuri calde.

Timișorenii trimit ajutoare la Buzău pe calea aerului

Arhiepiscopia Timișoarei se alătură campaniei inițiate de Brigada 18 Infanterie ‘Banat’, de ajutorare a sinistraților din județele Buzău și Vrancea, afectați de căderile masive de zăpadă din ultima perioadă. În acest sens, și într-o primă fază, Arhiepiscopia Timișoarei a achiziționat alimente neperisabile, pături și apă plată în valoare de 6.000 de lei, precum și lumânări în valoare de 6.800 de lei pe care le-a donat spre a fi transportate pe calea aerului cu o cursă specială a armatei. Potrivit unei dispoziții de ajutorare de la Centrul eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei, în întreg județul Mehedinți, personalul clerical este alături de oficialități în identificarea cazurilor grave pentru a se lua măsuri clare de ajutorare. În Drobeta-Turnu Severin, bisericile vor fi deschise în fiecare zi și, întrucât toate lăcașurile de cult sunt racordate la rețeaua de termoficare, persoanele surprinse de vremea rea pot găsi în Casa Domnului adăpost și un ceai fierbinte, precum și ajutorul preoților în cazurile deosebite. Pe toată durata vremii neprielnice, Biroul de asistență socială al Arhiepiscopiei Aradului are pregătit permanent, la cantina socială, ceai cald și alimente pe care angajații și voluntarii le distribuie persoanelor fără adăpost și copiilor străzii din municipiul Arad, având la dispoziție și un spațiu încălzit pentru persoanele care solicită sprijin. Aceleași produse le vor avea pregătite și parohiile și mănăstirile din Arad, precum și din orașele Lipova, Ineu și Sebiș, unde, în aceste zile, toate bisericile vor fi deschise pentru primirea celor care suferă din cauza gerului. (I.B.)

30 de oameni ai străzii din Craiova, adăpostiți de Biserică

Numărul persoanelor aduse în ultimele două săptămâni la Centrul social de urgență pentru persoane fără adăpost ‘Sfântul Vasile cel Mare’ din Craiova a ajuns la 30. După cum ne-a spus părintele Sorin Pârvănescu, coordonatorul Centrului social, este vorba de oameni ai străzii găsiți de poliția locală și echipajele de salvare în subsoluri sau la colț de stradă, mulți dintre ei fiind ridicați la apelul cetățenilor care au sunat la numărul de urgență pentru a-i salva. Nou-veniții au primit lenjerie și haine curate. În prezent, ei se bucură, ca oricare alt beneficiar al așezământului, de găzduire, hrană caldă, îngrijire, asistență medicală, dar și de servicii de consiliere, acompaniere în vederea obținerii unor documente și acte de identitate sau stare civilă, mediere în vederea găsirii unui loc de muncă. (Gheorghe Cioiu)

Colecte și în Transilvania

Zeci de parohii din Protopopiatul Brașov au devenit centre de colectare a ajutoarelor pentru sinistrații din zonele afectate de viscol și de căderile masive de zăpadă din sudul țării. După cum ne-a zis părintele protopop Dănuț Gheorghe Benga, în cadrul parohiilor se fac colecte de alimente, haine și mai ales bani. Din fondurile strânse urmează să se cumpere alimente care vor fi distribuite sinistraților. Și parohiile din Protopopiatul Sibiu au început să colecteze ajutoare pentru sinistrați, până în prezent fiind strânse trei camioane de haine și alimente care au ajuns la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Sibiu, potrivit părintelui protopop Ioan Coșa. În Episcopia Sălajului, în special în bisericile din municipiul Zalău, s-a făcut duminică un apel către credincioși pentru a veni în sprijinul celor afectați de intemperii, prin colectarea de alimente neperisabile. Și în bisericile din Bihor s-a făcut, duminică, un apel spre ajutorarea sinistraților, până în prezent fiind strânse mai multe bunuri și mai ales alimente neperisabile, după cum a declarat pentru Ziarul Lumina pr. consilier social Laurențiu Lazăr, din cadrul Episcopiei Oradiei.

Comentarii Facebook


Știri recente