Biserica ieseana Banu se afla in sarbatoare

Atestata documentar din anul 1638, deci din perioada domniei lui Vasile Lupu, Biserica Banu a fost arsa in timpul invaziei cazace din acea vreme, fiind mai apoi construita din piatra in jurul anului 1800 de catre mitropolitul Iacob Stamatti. Parinte Dumitru Merticariu, parohul acestui sfant lacas, ne-a spus in ce imprejurari a fost ridicata actuala biserica: ‘Locasul Bisericii Banu cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor este construit in anul 1800, la initiativa mitropolitul Iacob Stamatti, pe terenul aferent unei biserici anterioare din 1700-1705, construita de banul Savin Smuncila, cu familia sa. Mitropolitul Iacob Stamatti, vazand ca biserica anterioara era aproape in ruina, a propus poporului ca din contributie publica sa se zideasca din piatra aceasta cladire. O data cu mitropolitul Iacob Stamatti s-a intrerupt traditia arhitectonica de tip moldovenesc musatin cu planul treflat si cu turla la nava centrala. Stilul neoclasiv adoptat aici este de provenienta vieneza, dar imbraca in sine si un stil tarziu de baroc. Pictura si sculptura din catapeteasma este realizata de pictorul Eustatie Altine care, de asemenea, rupe traditia picturii bizantine folosita pana tunci si se integreaza in stilul neoclasic’.

Biserica Banu face parte din patrimoniul cultural national, pastrand pana in prezent obiecte de cult de o importanta deosebita. In prezent, Biserica Banu din Iasi se afla intr-un proces de consolidare si restaurare, despre stadiul caruia ne-a vorbit, de asemenea, parintele paroh Dumitru Merticariu: ‘Ne aflam inca in stare de cercetare arheologica pentru ca este aici sit istoric, si dupa sapaturile laterale din sudul bisericii s-au descoperit marturii grafice, epigrafice si numismatice de la 1560 incoace, motiv pentru care aceste lucrari trebuie sa fie extinse pe tot arealul ce a mai ramas neconstruit din jurul bisericii. In urma sapaturilor arheologice, constructorul trebuie sa demareze lucrarile de consolidare de la talpa bisericii, care are o profunzime de 4 metri. Aceasta cheltuiala insumeaza 36 miliarde lei, lucru pentru care, dupa aproape 9 ani de interventii si solicitari pentru finantare, am primit doar 600 de milioane pentru a demara lucrarile. Suntem in cautare de un nou constructor, capabil, sincer, corect si priceput in materie, pentru ca avem si asistenta de la Directia Monumente Istorice’.

Biserica Banu a ramas in istoria Iasului si ca un lacas care s-a ingrijit in mod deosebit de cei nevoiasi. Traditia s-a pastrat pana in ziua de astazi cand, in ciuda problemelor cu care se confrunta, parohia este alaturi de persoanele sarace si de bolnavi: ‘Cu toate necazurile noastre de ordin economic, financiar, nu uitam pe cei aflati in mai mari dificultati decat noi. Ne referim la cei ce nu au painea cea de toate zilele, nu au medicatie, incat oamenii isi pun aceasta minima speranta in noi. Nu este zi in care sa nu fim solicitati, venim in ajutorul lor cu tot ceea ce putem, pentru ca si enoriasii au raspuns cu promptitudine la solicitarile noastre’, a mentionat parintele paroh.

Parintele Dumitru Merticariu ne-a vorbit si despre pregatirile care s-au facut in acest an pentru sarbatoarea hramului: ‘Comitetul parohial a hotarat ca dupa slujba Vecerniei de aseara sa oferim 100 de pachete cu hrana persoanelor nevoiase si pelerinilor, iar in ziua hramului, adica astazi, am oferit 150 de pachete. Am organizat, de asemenea, cu sprijinul Filarmonicii o prezenta corala aici, la biserica, corala care a infrumusetat sarbatoarea si, de asemenea, am mai avut si invitati din mediul cultural al orasului’, a concluzionat parintele paroh Dumitru Merticariu.

Comentarii Facebook


Știri recente