Biserica Grecescu din Turnu Severin și-a serbat hramul

Ziua sărbătorii Nașterii Înaintemergătorului și Botezătorului Ioan a adunat poporul cel binecredincios din Cetatea Severinului la biserica Grecescu, care a îmbrăcat haină de bucurie și de sărbătoare cu ocazia hramului. În mijlocul credincioșilor adunați la Sfânta Liturghie s-a aflat Întâistătătorul Eparhiei Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Nicodim, care a săvârșit ceremonia religioasă liturgică împreună cu un alai de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte a vorbit atât despre minunea cea mare a nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, oglindită în pericopa evanghelică, cât și despre ctitorii sfântului lăcaș de închinare, care pe lângă biserica Grecescu au ridicat și un spital spre tămăduirea suferințelor trupești.

Preasfinția Sa a îndemnat credincioșii prezenți la rugăciunea obștească din sânul Bisericii, subliniind importanța participării la sfintele slujbe rânduite de către tradiția bisericească.

De asemenea, după Sfânta Liturghie a fost săvârșită slujba de pomenire pentru ctitorii bisericii Grecescu, după cum ne informează episcopiaseverinului.ro.

Biserica Grecescu, după numele ctitorilor săi, cu hramul Sf. loan Botezătorul, este ctitorie din 1868 a familiei de boieri Ioan si Ioana Grecescu, care au ridicat si spitalul din apropiere, cunoscut sub acelasi nume. La realizarea proiectului, Carol I a angajat arhitectul Capitalei, urmând ca biserica să se ridice după stilul celei domnesti de la Curtea de Arges.

Valoarea si frumusetea acestui locas religios sunt date si de pictura interioară (stil neoclasic), creatie a lui Gheorghe Tătărescu (1872). Lucrarea a fost făcută pe cheltuiala lui Gh. Poenaru (1000 de galbeni imperiali austrieci), când ctitorii nu mai erau în viată. Biserica a fost sfintită în 1875, iar în 1884 a devenit catedrală ortodoxă a orasului Tr. Severin.

Cu râvnă si pricepere s-au aplecat asupra acestei opere de artă religioasă doi profesori de desen din Turnu Severin, spălând pictura (în 1898 Alexandru Răsmerită iar în 1908 Theodor Zarnea). Acoperisul bisericii a fost făcut initial din tablă de aramă dar a fost smuls de germani în 1917. Cel de azi datează din 1920.

Comentarii Facebook


Știri recente