Biserica este un laborator al Învierii

Parohia „Parcul Călărași” din București a fost înnoită duhovnicește ieri. Biserica cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, din Piața Muncii, a fost târnosită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la eveniment participând și mulți credincioși din Capitală, doritori să se închine în Sfântul Altar, după cum informează „Ziarul Lumina”.

De sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, slujitorii și credincioșii Parohiei bucureștene ‘Parcul Călărași’ au trăit ieri momente speciale de bucurie duhovnicească și de mulțumire, pentru că biserica lor a fost târnosită de Preafericitul Patriarh Daniel, fiind o încununare a strădaniei lor de a înfrumuseța lăcașul sfânt. Slujba de târnosire a fost oficiată de Preafericirea Sa, înconjurat de un sobor de slujitori, din care au făcut parte părintele protoiereu Dinu Pompiliu, de la Protopopiatul București III, părintele Nicolae Giolu, parohul Bisericii ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ și ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’, din Piața Muncii, părintele profesor Dumitru Radu, precum și alți preoți și diaconi slujitori. După ce Sfânta Masă a fost târnosită și pregătită pentru Sfânta Liturghie, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a rostit un cuvânt de învățătură credincioșilor, explicându-le că, după slujbele liturgice, aceștia vor avea posibilitatea să intre în Sfântul Altar și să se închine la Sfânta Masă.

„Este o mare binecuvântare deoarece această casă este casa Preasfintei Treimi, ea a fost oferită în dar de noi în cinstea Sfinților Împărați Constantin și Elena și a Sfintei Cuvioase Parascheva, dar, odată sfințită, biserica devine darul lui Dumnezeu pentru noi și aici noi primim iertarea păcatelor, adevărata fericire, care este legătura oamenilor cu Dumnezeu, și care se săvârșește prin ascultarea cuvântului său și împlinirea poruncilor iubirii față de Dumnezeu și față de semeni. De asemenea, aici primim arvuna vieții veșnice. Ni se spune: ‘Trupul lui Hristos primiți și din izvorul cel fără de moarte gustați’, de aceea biserica este un laborator al învierii. Aici ne pregătim pentru învierea sufletului din moartea păcatului și pentru învierea trupului la învierea cea de obște”, a spus Preafericirea Sa.

„Cuvioșii și cuvioasele sunt trăitori ai tainei pocăinței”

Patriarhul României a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de soborul de slujitori, iar răspunsurile liturgice au fost cântate de corul parohiei, dirijat de parohul Nicolae Giolu, care este și profesor de muzică bisericească la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București. La Sfânta Liturghie a fost citită Evanghelia despre iertarea femeii păcătoase de Mântuitorul în casa fariseului Simeon. În cuvântul rostit după Sfânta Evanghelie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că taina întâlnirii dintre Hristos și femeia păcătoasă este întâlnirea dintre marea sfințenie a lui Dumnezeu și păcătoșenia omului, act în care se manifestă milostivirea și iubirea lui Dumnezeu.

„Mântuitorul Iisus Hristos nu judecă pe nimeni dacă nu ajută. El vrea mai întâi să ajute pe om, să se schimbe, să se ridice. Nu apasă, nu blamează, nu distruge, ci recuperează și ridică. Vindecă și sfințește acolo unde sunt multe răni ale păcatelor și multă decădere morală. Evanghelia de astăzi se referă la toți cuvioșii și toate cuvioasele pentru că ei sunt trăitori ai tainei pocăinței”, a spus PF Patriarh Daniel.

De asemenea a fost pomenită și Sfânta Cuvioasă Parascheva, cea care este pentru poporul ortodox mult folositoare, ea revărsând în cursul anilor nenumărate daruri și binecuvântări pentru cei care au venit cu credință la ea. Sprijinitorii și donatorii lăcașului de rugăciune au primit diplome de onoare pentru strădanie și jertfa lor. Preafericitul Părinte Daniel a donat bibliotecii parohiale Evanghelia cu 60 de ilustrații, volumul 1 din „Proloage”, cartea ‘Credință pentru fapte bune’, iar pentru Sfântul Altar a dăruit o cruce de binecuvântare. La rândul său a primit de la slujitorii bisericii un Sfânt Chivot. După Sfânta Liturghie, Preafericirea Sa a sfințit o troiță ridicată în curtea bisericii și sala de la demisolul lăcașului de rugăciune. În semn de prețuire și recunoștință, credincioșii au primit iconițe cu chipul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Comentarii Facebook


Știri recente