Biserica este împotriva incinerării umane

Mai mulți credincioși din Cluj-Napoca au luat atitudine față de intenția construirii în Cartierul Mănăștur a unui crematoriu uman.

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului este împotriva construirii crematoriului, Biserica Ortodoxă având mai multe argumente de principiu pentru care nu susține incinerarea.

„Primul argument este cel biblic și anume, în momentul în care Adam a greșit Dumnezeu a spus ‘te vei întoarce din pământul în care ai fost luat că pământ ești și în pământ te vei întoarce’. Textual, se menționează că omul atunci când pleacă din lumea aceasta trebuie să fie înhumat. În al doilea rând, nu se dă o cinstire cuvenită persoanei umane care e alcătuită din suflet și din trup și trupul trebuie cinstit și după moarte. În al treilea rând drumul pe care Mântuitorul Iisus Hristos l-a făcut este paradigmatic. Domnul a murit pe Cruce, a fost înmormântat și a înviat a treia zi. Noi creștinii murim, suntem îngropați și vom învia și împreună cu Domnul vom fi vii, zice Sfântul Apostol Pavel”, a explicat pentru TRINITAS TV Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.

Preoții de la mai multe biserici din zonă, alături de enoriașii lor, au organizat miercuri un „marș al tăcerii”.

„Crematoriul care urma să fie deschis în Cluj-Napoca a trezit deopotrivă atât reacția Bisericii cât și reacția societății civile locale care s-a sesizat, pe de o parte, și față de acest proiect în sine care reprezintă nu doar o problemă de igienă publică, ci reprezintă și o problemă de conștiință religioasă, dar și față de atitudinea Primăriei, deloc transparentă și necomunicativă în a promova un astfel de proiect cu foarte mari implicații asupra întregii comunități clujene”, a declarat părintele Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Oamenii au strâns peste 500 de semnături pe care le-au depus la Prefectură și Primărie.

Comentarii Facebook


Știri recente