Biserica Domnească din Ploiești a împlinit 370 de ani

Ieri, 29 iunie, de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica Domnească din Ploiești, care a sărbătorit anul acesta, de ziua hramului, 370 de ani de când a fost zidită de vrednicul domnitor Matei Basarab.

După citirea Sfintei Evanghelii, Întâistătătorul Bisericii noastre a ținut un cuvânt de învățătură în care a evidențiat personalitățile celor doi corifei ai Ortodoxiei și importanța lor pentru viața creștină și pentru întreaga creștinătate, în general.

Preafericirea Sa a subliniat suferințele vieții și darurile duhovnicești pe care le-a primit Sfântul Apostol Pavel, prin care se arată „paradoxul puterii duhovnicești, care nu se măsoară cu puterea fizică, pentru că într-un om firav și adesea bolnav, într-o natură umană fragilă, Dumnezeu și-a arătat puterea Sa, astfel încât Sfântul Apostol Pavel este cel mai mare misionar al Bisericii”.

Evanghelia ce s-a citit ieri la Sfânta Liturghie ne arată mărturisirea lui Petru că Iisus este Fiul lui Dumnezeu cel Veșnic, Care s-a făcut om din iubire pentru oameni. „Această mărturie a dumnezeirii lui Hristos este temelia Bisericii. Biserica lui Hristos este așezată sau se zidește, se construiește, avansează, progresează în umanitate pe baza mărturisii credinței că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu, Unul din Treime. Ambii apostoli pe care îi prăznuim astăzi au sfârșit ca martiri”, a spus Patriarhul României.

Părintele Patriarh Daniel a evidențiat că acești doi Apostoli sunt mari dascăli ai lumii, corifeii Apostolilor și, deși sunt diferiți ca loc de naștere, ca formare intelectuală, ca experiență a vieții, „acești doi Apostoli au multe lucruri în comun. Amândoi iubesc pe Hristos cu iubire jertfelnică până la moarte și de aceea au murit în aceeași zi ca mucenici, la Roma. Au fost în închisoare și, de aceea, în această zi, aproape toate paraclisele și capelele din penitenciare își serbează hramul. Acești doi martiri au arătat iubire desăvârșită față de Hristos pentru că au simțit, la rândul lor, iubirea jertfelnică a lui Hristos, Care a murit pe Cruce pentru mântuirea lumii”. De asemenea, Părintele Patriarh a arătat că acești doi mari sfinți ai Ortodoxiei au o credință puternică și mărturisitoare, că Hristos nu este un simplu om, ci este Fiul lui Dumnezeu făcut Om din iubire pentru oameni.

Acești doi Sfinți Apostoli, deși într-un mod diferit, dar totuși similar, sunt dascăli ai pocăinței „nu numai prin faptul că ei cheamă lumea la pocăință, ci prin faptul însuși de se fi pocăit ei înșiși mai întâi”. Întâistătătorul Bisericii noastre a arătat că „acești doi mari dascăli ai pocăinței ne arată că nimeni nu se poate mântui fără pocăință, că în împărăția lui Dumnezeu nu intră nici un păcat și că păcatele trebuie curățite înainte de moarte, înainte de sfârșit. Pentru că nu cunoaștem sfârșitul, trebuie să ne pocăim des, să ne spovedim des, pentru ca Dumnezeu să ne găsească în clipa morții și în clipa judecății pocăiți de păcatele noastre”.

Cel de-al patrulea lucru deosebit de prețios pe care îl au în comun sfinții ocrotitori ai Bisericii Domnești din Ploiești este dragostea lor pentru Biserică. „Biserica, fiind Trupul tainic al lui Hristos, ei s-au jertfit pentru Biserică, luptând pentru unitatea ei, pentru că adesea Biserica este în primejdie de dezbinare din pricina patimilor omenești. Ei s-au luptat ca noile comunități înființate să trăiască în pace, în liniște. Au dat sfaturi preoților, episcopilor să se comporte ca părinți duhovnicești”, a mai spus Patriarhul României.

La finalul Sfintei Liturghii, după ce părintele Ștefan Mușat, protopop de Ploiești, a mulțumit Patriarhului Daniel pentru prezența în mijlocul credincioșilor din oraș, Preafericirea Sa a oferit unor personalități locale distincția de vrednicie „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou”, pentru sprijinul acordat activităților pastoral-misionare ale parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Ploiești.

Preotul paroh Ion Pârlea a primit pentru parohie o cruce de binecuvântare și un album cu Catedrala patriarhală, „Duhul Sfânt a înnoit-o”.

În încheiere, Întâistătătorul Bisericii noastre, înconjurat de soborul slujitorilor, a dezvelit și sfințit statuia domnitorului Matei Basarab din curtea bisericii, după care a binecuvântat și sfințit o icoană în mozaic a hramului, precum și noul lumânărar.

Sursa: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente