Biserica Dintr-o Zi, resfințită după 310 ani

Biserica ‘Sfântul Nicolae’ – Dintr-o Zi din Capitală a fost resfințită duminică, 29 aprilie, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cu prilejul împlinirii a 310 de existență. Tot cu această ocazie, a fost sfințită racla cu o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Biserica a fost consolidată, restaurată și înfrumusețată de curând. Potrivit părintelui paroh Vasile Ioana, principalele lucrări realizate au constat în consolidarea structurii de rezistență, restaurarea picturii care datează din 1827, a catapetesmei care este adusă de la Viena (1827), a cafasului și a mobilierului; refacerea pavimentului și a tâmplăriei, restaurarea fațadei, înlocuirea turlei existente cu una în stil brâncovenesc și amenajarea curții interioare. Toate aceste eforturi au fost încununate în Duminica Mironosițelor, când Patriarhul Bisericii noastre, Preafericitul Părinte Daniel, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a resfințit sfântul lăcaș prin stropire cu apă sfințită și prin ungere cu Sfântul și Marele Mir. Cu acest prilej, biserica a primit și al doilea hram. ‘Astăzi i s-a dat și al doilea hram, și anume ‘Duminica Sfintelor Femei Mironosițe’, întrucât ctitorul acestei biserici a fost doamna Maria Brâncoveanu și, în amintirea ei, ne-am gândit că astăzi, fiind Duminica Mironosițelor, este bine să avem un gând îndreptat și către toate femeile care ajută cu bănuțul sau cu munca lor la construirea și împodobirea bisericilor noastre’, a spus Preafericirea Sa.

După slujba de resfințire a sfântului lăcaș, a fost sfințită și racla cu o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, care a fost așezată apoi spre închinare într-un baldachin special amenajat în vecinătatea bisericii. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a explicat și semnificațiile duhovnicești ale anumitor momente din slujba de sfințire. ‘Sfințirea bisericii este o mare binecuvântare pentru un oraș sau pentru un cartier, sau pentru un sat, comună ori mănăstire, întrucât se revarsă harul lui Dumnezeu asupra bisericii și asupra credincioșilor prezenți la sfințire. Este o mare bucurie pentru noi când Preasfânta Treime trimite harul Său să se sfințească biserica și să sfințească și sufletele celor care participă, așa cum se spune în cântarea ce se cântă la această slujbă: ‘Această biserică Tatăl a zidit-o, Fiul a întărit-o, Duhul Sfânt a înnoit-o, a luminat-o și a sfințit-o și a sfințit sufletele noastre’. Cu aceeași agheasmă cu care am sfințit biserica, sfințim și credincioșii, pentru că ei sunt Biserica cea vie a lui Hristos, iar zidurile sunt învelișul arhitectonic al unei comunități în stare de rugăciune’, a spus Patriarhul Daniel.

La finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul României l-a hirotesit întru iconom stavrofor pe părintele paroh Vasile Ioana și a acordat Ordinul ‘Sanctus Stephanus Magnus’, Diploma de onoare ‘Sfântul Apostol Andrei’ și Distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou mai multor credincioși care au ajutat la consolidarea, restaurarea și împodobirea sfântului lăcaș. De asemenea, a dăruit o cruce de binecuvântare și mai multe cărți de cult pentru biserica proaspăt sfințită.

Ctitorie a Doamnei Maria Brâncoveanu

Biserica ‘Sfântul Nicolae’ – Dintr-o Zi a fost construită de Doamna Maria Brâncoveanu în 1702, acum 310 ani. Ea poartă numele ‘Dintr-o Zi’ deoarece a fost construită pe locul unei alte bisericuțe din lemn, construită într-o singură zi de un strămoș al Doamnei Maria Brâncoveanu, atestată încă din anul 1665, despre care cronicarul Radu Greceanu scria că era ‘o bisericuță dă lemnu, mititică foarte și veche dă mai cădea, care să chiema ‘Biserica Dintr-o Zi”. În 1825, un incendiu a distrus acoperișul bisericii, care a fost refăcut în 1826-1827, în timpul domniei lui Grigorie Ghica al IV-lea (1822-1828). Tot de atunci datează și pictura interioară a bisericii, catapeteasma și diverse alte obiecte de cult. Din 1911 până în 1945, biserica a fost dată în folosința comunității ortodoxe albaneze din București. În această perioadă a slujit la această biserică, pentru scurt timp, și preotul albanez Fan Noli – luptător pentru independența națională a Albaniei și pentru autocefalia Bisericii Ortodoxe Albaneze. În anul 1916, biserica este declarată ‘monument istoric’ prin Înalt Decret Regal.

Comentarii Facebook


Știri recente