Biserica din Titan, ridicată în zece ani din dragostea credincioșilor

Parohia „Acoperământul Maicii Domnului” – Titan este una din parohiile noi ale Capitalei. Aici se desfășoară activități social-filantropice cu bătrânii și cu cei aflați în nevoi, dar și educaționale cu adulții și tinerii parohiei. În prezent, se efectuează lucrări de pictură în altarul lăcașului de cult, informează „Ziarul Lumina”.

Rugăciunile și dorința credincioșilor din cartierul bucureștean Titan de a avea un lăcaș de închinare s-au împlinit în anul 2001, când Primăria Generală a Municipiului București a dăruit un teren pe strada Prisaca Dornei pentru a fi construit un lăcaș de închinare. Pentru a nu-i priva pe credincioși de serviciile religioase, părintele Mihai Stavără a adus de la Ministerul Apărării Naționale câteva corturi militare. Însă, în luna martie a anului 2006, ‘cortul de rugăciune’, cum l-a denumit părintele paroh Stavără, a trebuit să fie restituit Ministerului Apărării Naționale pentru a fi dus la casat. În acest răstimp, dragostea și daniile credincioșilor au făcut să crească o biserică de zid și alte clădiri anexe, precum pangarul, lumânărarul, capela mortuară, trapeza și cancelaria. ‘Construirea acestei biserici în mijlocul caselor noastre reprezintă una dintre marile minuni săvârșite de-a lungul vieții mele. Iar bucuria acestei minuni continuă în bunele relații pe care le avem între noi enoriașii, cei care constituim o mare familie”, a mărturisit enoriașa Fotinia Năstase. În prezent, sunt executate lucrările de pictură de către pictorul Dinu Traian Petrescu, ajutat de două ucenițe.

Cenaclu literar creștin

În prima sâmbătă din fiecare lună, în sala socială a parohiei se reunește cercul literar-artistic ortodox. Inițiativa înființării acestui cenaclu a fost a lui Petru Demetru Popescu, profesor de istorie cu 50 de ani vechime în învățământ și membru titular al Uniunii Scriitorilor. ‘Misiunea sacră de profesor nu se încheie niciodată. De aceea, fiind atașat de această biserică și de părintele paroh, care este un om profund în gândire și în simțăminte, am dorit să sprijin după puterile mele activitățile parohiei. Inițiativa înființării unui cenaclu literar creștin am avut-o acum doi ani. Tot atunci, împreună cu părintele paroh, am hotărât ca cenaclul nostru să poarte numele hramului bisericii noastre, ‘Acoperământul Maicii Domnului’. Prin intermediul acestui cenaclu contribuim la dezvoltarea activităților eclesiastice ale parohiei, la mărturisirea credinței noastre ortodoxe și la împrospătarea sentimentului de trăire a Ortodoxiei. Acest cenaclu pregătește talente atât în proză, cât și în versuri și intenționăm să extindem în anii viitori activitatea cenaclului și a numărului membrilor lui. La întâlnirile lunare participă persoane cu vârste cuprinse între 24 și 83 de ani, dar valoarea nu așteaptă numărul anilor, așa încât nu mai contează vârstele participanților deoarece ele se contopesc într-o singură ființă care participă la dezbaterile cenaclului literar creștin’, a precizat profesorul Petru Demetru Popescu. Activitatea cenaclului începe în luna septembrie și durează până în luna iunie.

‘În timpul vacanței sunt profesori pensionari care au mai mult timp liber și care vin să predea benevol în trapeza bisericii noastre cursuri de limba română, matematică sau alte discipline. Cursurile sunt dedicate copiilor care provin din familii nevoiașe și care au rezultate necorespunzătoare la învățătură sau care doresc să își perfecționeze pregătirea’, a spus părintele paroh Mihai Stavără. Pentru aceasta, membrii Consiliului parohial, alături de medicii cabinetului neuro-psihiatric al Policlinicii Titan, au desfășurat un program de evaluare psihologică a copiilor și familiilor care se confruntă cu diferite dificultăți, precum: randament scăzut, probleme emoționale și de comportament sau dificultăți de relaționare familie-copil.

Parteneriat Biserică – Școală

Parohia ‘Acoperământul Maicii Domnului’ a încheiat un parteneriat cu școlile generale și grădinițele din apropiere. ‘Este o bucurie când Biserica și Școala colaborează în vederea educației copiilor noștri. Ele sunt două componente care fac parte din educația neamului românesc. Biserica noastră găzduiește multe din activitățile școlare, precum începutul și sfârșitul de an școlar, festivitatea de premiere a elevilor, concursuri și expoziții de artă bisericească și populară de icoane, obiecte din ceramică și altele’, a spus parohul bisericii.

Parohia desfășoară mai multe acțiuni social-filantropice în care sunt vizate persoanele vârstnice, singure, cu situații deosebite. ‘Unora dintre ei le oferim la trapeza bisericii o masă caldă, altora pachete alimentare care sunt împărțite prin voluntarii Bisericii, printre aceștia și elevi ai școlilor din parohia noastră, cu aprobarea profesorilor și părinților lor. Aceste acțiuni le practicăm la sărbătorile mari bisericești: Nașterea Mântuitorului, Învierea Mântuitorului, la hramurile bisericii noastre, la alte sărbători ale Maicii Domnului și altele. În această perioadă organizăm diferite pelerinaje pentru enoriași. În această lună, în zilele de 12-13, împreună cu Fundația ‘Altair’, organizăm un pelerinaj pentru cei în vârstă la mănăstirile din județe precum Prahova, Brașov sau Vâlcea. De asemenea, vom organiza un pelerinaj și pentru enoriașii care ne ajută la activitățile gospodărești din parohie’, a mai spus părintele Stavără.

Enoriașii Parohiei ‘Acoperământul Maicii Domnului’ reprezintă niște modele pentru alți credincioși deoarece ei au înțeles că biserica parohială nu este doar a preotului, ci aparține și lor. ‘De zece ani, de când s-a bătut primul țăruș pentru biserica aceasta, numai aici merg la biserică. Înainte trebuia să merg până în centrul Bucureștiului pentru a participa la slujbele religioase. Aici îmi găsesc o liniște și o bucurie sufletească extraordinară. Dacă lipsesc din anumite motive sau sunt plecată din localitate mă simt ca și cum aș avea o datorie neîmplinită. Aceasta pentru că harul părintelui, buna gospodărire a parohiei, faptul că întreaga familie participă la bunul mers al bisericii constituie pentru noi un exemplu și un imbold pentru a fi alături de dânșii’, a mărturisit Aurelia Pancu.

Comentarii Facebook


Știri recente