Biserica din Țiglari – Sibiu îngrijește familiile sărace

Cartierul Țiglari al municipiului Sibiu se îmbogățește spiritual prin zidirea unei biserici, impresionantă prin dimensiuni și mai ales prin harul de a strânge credincioșii în jurul ei. Locuitorii cartierului, în mare parte familii cu probleme sociale, își văd împlinit visul de a avea lăcaș de rugăciune, iar copiii se bucură de o atenție deosebită din partea parohiei.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania, în prezent, slujbele religioase și activitățile parohiale se desfășoară într-o capelă de lângă biserica în construcție. Capela a fost amenajată în spațiile fostelor atelierele de tinichigerie ale Arhiepiscopiei Sibiului, din 1998. La Boboteaza din acel an, s-a oficiat aici prima slujbă religioasă. Parohia din Țiglari, numită Inferior III, a fost înființată mai devreme, în 1984. Înființarea parohiei și începerea lucrărilor de construcție pentru o biserică în cartier au fost o necesitate, întrucât cel mai apropiat lăcaș de cult era la aproape un kilometru de Țiglari.

Lucrările de zidire au început tot în 1998, odată cu punerea pietrei de temelie, iar proiectul, deși considerat de mulți prea ambițios pentru posibilitățile materiale din cartier, a devenit una dintre prioritățile comunitare.

‘Credincioșii ne sunt alături în toate lucrările noastre. Vin mereu la biserică, la slujbele din duminici și sărbători și ne ajută la lucrările de la biserica mare’, ne-a spus părintele paroh Marian Răduleț.

Lucrările de construcție au fost sprijinite și de statul român, în mai multe rânduri, însă contribuțiile modeste ale enoriașilor duc mai departe speranța că, în curând, clopotele vor chema la rugăciune oamenii în biserica cea mare, cu siguranță un viitor simbol al cartierului. În prezent, zidirea a ajuns la streașine, la cota de nouă metri, iar lucrările continuă.

Grija pentru copii

Cartierul Țiglari din Sibiu s-a născut în timpul fostului regim comunist. Autoritățile de atunci au oferit, din 1964, primele repartiții de terenuri pentru muncitorii de la întreprinderea ‘Arsenal’. Pe lângă aceste repartiții, s-au construit aici, la marginea Sibiului, blocuri pentru muncitorii din construcții, de la Trustul IV, din acea vreme. Nu este greu să ne dăm seama că, în prezent, aceste întreprinderi nu mai există, iar locuitorii întâmpină mari dificultăți materiale. Lipsa locurilor de muncă pentru cei încă în putere, pensiile mici pentru bătrânii din cartier, tinerii plecați la muncă în străinătate sunt principalele probleme de ordin social ale comunității. La toate acestea, biserica din inima cartierului răspunde cu o mângâiere sufletească, rugăciune, o vorbă bună și, după posibilități, un mic ajutor material. Parohia patronează un birou de asistență socială acreditat pe servicii sociale primare de identificare și ajutorare. ‘Dincolo de granița cartierului vechi, începe un cartier nou, cartierul Tineretului. Aici avem forțe proaspete, familii tinere și în ei ne punem speranțele că ne vor fi alături și în viitor, în acțiunile noastre parohiale’, ne-a mai spus părintele Marian Răduleț.

De aproape 15 ani există și o colaborare a parohiei cu Fundația Edelweiss din cartier. După cum ne-a explicat părintele Răduleț, multe dintre inițiativele din parohie sunt susținute material de această fundație, iar la activitățile organizate fie în parohie, fie la centrele organizației participă reprezentanții ambelor instituții.

Copiii sunt principalii beneficiari ai proiectelor. Fundația Edelweiss deține în cartier un centru pentru preșcolari, unde 20 de copii sunt în grija personalului calificat de aici și un centru pentru școlari, în care 120 de copii găsesc sprijin educativ și material. ‘Organizația noastră este sută la sută românească, dar cu parteneriat în Germania și cu finanțare de la Vodafone România. Cu părintele Răduleț colaborăm de la început și împreună căutăm fonduri pentru activitățile comunei’, ne-a spus Victorina Stan de la Fundația Edelweiss.

Arhiepiscopia Sibiului, prin Departamentul social, a oferit în dese rânduri copiilor din Țiglari pachete cu alimente, dulciuri, îmbrăcăminte și rechizite, ca un sprijin pentru parohie și pentru lucrările misionare din cartier.

Comentarii Facebook


Știri recente