Biserica din stațiunea Băile Olănești și-a serbat ocrotitorul

În ziua în care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, vineri, 27 iulie 2012, stațiunea Băile Olănești din judeșul Vâlcea a fost mare sărbătoare. Bisericuța de lemn din stațiune, cunoscută sub numele de „biserica lui Horea”, ce a fost strămutată în orașul Băile Olănești din satul Albac, și-a serbat astăzi Patronul spiritual – Sfântul Mare Mucenic Pantelimon.

Sărbătoarea a început cu slujba Utreniei și a continuat cu Sfânta Liturghie săvârșită de un sobor de preoți și diaconi. După Sfânta Liturghie a avut loc un pelerinaj cu Icoana Sfântului Mare Mucenic Pantelimon prin stațiune până la biserică.

La sărbătoare a fost prezent și Chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, care a rostit cu acest prilej un cuvânt de învățătură, apreciind râvna și buna purtare de grijă a Părintelui Paroh Emilian Groșenoiu, Vicar Administrativ al Arhiepiscopiei Râmnicului. La final, după cum ne informează arhiram.ro, Înaltpreasfinția Sa i-a binecuvântat pe toți cei prezenți la această sărbătoare cu dublă semnificație: sărbătorirea patronului spiritual al bisericii și aniversarea a 266 de ani de la ridicare ei în satul Albac, județul Alba.

În încheiere manifestării Fanfara „Gabriel Chaborschi” a palatului Copiilor din Râmnicu Vâlcea precum și un grup de copii din satul Albac au prezentat un program artistic.

La acest deosebit eveniment cu caracter religios și cultural au luat parte autorități locale, preoți din localitate și din țară, precum și turiști și persoane aflate la tratament în stațiunea Băile Olănești.

Istoricul Bisericii lui Horea din Albac

Aceasta sfântă biserică, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfântul Mare MucenicPantelimon”a fost clădită din evlavia creștină și prin contribuția țăranilor români din satul Albac, Munții Apuseni, în anul 1746.

În această biserică a ascultat Horea cuvântările călugărului revoluționar Sofronie de la Cioara și a luat parte cu toți cei din Albac, Abrud, Zarand, Câmpenii, Bobâlna, Zlatna, Roșia etc, în revoluția condusă de Sofronie între anii 1744-1761 pentru libertatea religioasă a Românilor Ortodocși din Transilvania. Lupta a continuat-o Horea, conducătorul revoluției din octombrie 1784.

În curgerea anilor, înmulțindu-se poporul, s-a zidit din piatră o altă biserică din Albac, iar aceasta a fost mutată în satul Florica de lângă orașul Pitești, în anul 1907. Dreptcredincioșii din împrejurimi au denumit-o „Biserica lui Horea”pentru că în ea s-a rugat Horea pentru libertatea poporului ardelean.

În anul 1954, a fost cercetată de Patriarhul Justinian și Episcopul Iosif al Râmnicului și Argeșului și găsind-o fără întrebuințare și spre ruinare, au hotărât mutarea ei aici, în Băile Olănești, unde a fost reclădită din temelie, împodobită cu pictură nouă și înzestrată cu sfinte odoare, cu cheltuiala PatriarhieiRomâne, sfințindu-se la 6 octombrie 1958.

În anul 1996, cu prilejul aniversării a 250 de ani de atestare documentară a ‘Bisericuței din Albac’,afost resfințităde către Preasfințitul Părinte Gherasim, EpiscopulRâmnicului, în urma lucrărilor de consolidare, conservare și restaurare generală a monumentului, lucrări înfăptuite prin strădania preotului paroh Emilian Groșenoiu și a Consiliului și Comitetului parohial, și prin bunăvoința Ministerului Cultelor, a enoriașilorși credincioșilor veniți la odihnă și tratament pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu și oblăduite de Maica Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente