Biserica din Sălciva, județul Hunedoara – Un monument istoric salvat de la dispariție

Biserica de lemn cu hramul ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’ din localitatea Sălciva, județul Hunedoara, monument istoric din anul 1799, va fi relocată, restaurată și reasamblată pe un nou amplasament, situat în municipiul Călărași, pe strada Mușețelului, în zona 2 Moldoveni, informează „Ziarul Lumina”.

Biserica de la Sălciva este prima din seria monumentelor istorice care au beneficiat de sprijin financiar pentru intervenția de primă necesitate, prin proiectul ’60 de Biserici de lemn. Gorj, Vâlcea, Sibiu, Hunedoara’, inițiat în mai 2009 de către Ordinul Arhitecților din România și Fundația DALA, având ca scop restaurarea și reintegrarea monumentelor în viața comunităților locale. După ce a fost prezentată și promovată în cadrul unui circuit expozițional național, biserica din Sălciva a ajuns în atenția autorităților locale din Călărași și a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, prin intermediul unei expoziții-atelier, găzduită în primăvara anului trecut de Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia. ‘Intenția tuturor celor implicați, de a salva de la dispariție biserica de lemn din Sălciva, a fost salutată și a primit binecuvântare de la ierarhul nostru, care se implică în mod direct pentru reușita acestui demers istoric. Dintre multele obiective despre care s-a vorbit la vernisajul expoziției ’60 de Biserici de lemn’, atenția noastră s-a concentrat pe acest edificiu al spiritualității ortodoxe. Am fost încurajați de cuvântul de învățătură al Preasfințitului Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, prezent la eveniment, care a accentuat necesitatea salvării acestor bijuterii ale spiritualității poporului nostru, care nicidecum nu trebuie transformate în muzee, ca în Occident, și ca ele să fie redate și reintegrate în circuitul eclesial’, ne-a declarat părintele Manuel Rusu, consilier cultural al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor.

Lucrările vor demara în primăvara anului viitor

Expoziția de la Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia a fost un bun prilej pentru cunoașterea acestor monumente ale peisajului cultural al României, reușind să-i sensibilizeze și să-i mobilizeze totodată pe reprezentanții autorităților locale și ai episcopiei, astfel încât demersurile pentru finalizarea proiectului de restaurare și reamplasare a bisericii din Sălciva sunt acum în plină desfășurare. ‘Toate acestea nu s-ar fi putut materializa fără ajutorul constant al domnului Nicolae Dragu, primarul municipiului Călărași și al Consiliului local al municipiului nostru. Actualmente, părintele paroh Paul Tudorache, alături de domnul Răzvan Ciucă, directorul Muzeului Național al Agriculturii din Slobozia, a obținut avizul din partea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, după ce, deja, Parohia Sălciva, dar și primăria localității menționate și-au dat acordul pentru strămutarea monumentului istoric de categoria A. Urmează ca, în scurt timp, toate aceste eforturi să se concretizeze în restaurarea acesteia, pe noul amplasament, situat în municipiul Călărași, pe strada Mușețelului, în zona 2 Moldoveni. La restaurarea acestui monument eclesial va participa o echipă de specialiști și experți atestați de către Ministerul Culturii și Patrimoniului Național. Se preconizează că în primăvara anului viitor vor demara lucrările de dezasamblare, transportare, restaurare și reasamblare a tuturor pieselor ce compun sfântul lăcaș’, ne-a mai spus părintele consilier Manuel Rusu.

Unul dintre cele mai ample lăcașuri de cult din lemn ridicate în Transilvania

Biserica din Sălciva este unul dintre cele mai ample lăcașuri de cult din lemn ridicate în regiune și în Transilvania, distingându-se prin pictura murală de factură bizantină cu influențe baroce, nelipsită de aspecte care oglindesc realitățile locale, motive pentru care a fost inclusă pe noua listă a monumentelor istorice. Cercetarea și documentarea fotografică pentru biserica de lemn a început în 2007, Sălciva fiind prima din lotul Hunedoara. Degradarea monumentului, în perioada 2007-2009, a fost aproape fatală. Câteva goluri minore în învelitoarea de șiță a acoperișului au evoluat dramatic până în 2009. O parte a elementelor de boltire s-au prăbușit și aproape toată pictura de pe latura sudică a naosului a dispărut. Starea în care a ajuns biserica din Sălciva este cauzată de construirea, în anul 1997, în imediata vecinătate, a unei biserici de zid, dar în special de lipsa fondurilor necesare administrării și conservării sfântului lăcaș, cu care se confruntă primăria localității. Astfel, restaurarea bisericii și relocarea ei în Călărași vor constitui salvarea și, în același timp, redarea ei uzului liturgic.

Comentarii Facebook


Știri recente