Biserica din Rediu, Protopopiatul Iași I, își schimbă înfățișarea

Biserica cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Grigorie Teologul” din parohia Rediu, Protopopiatul Iași I, a intrat într-un amplu proces de consolidare și reabilitare, urmând ca, după finalizarea lucrărilor, credincioșii din parohie să se bucure pe deplin de efortul făcut când vor participa la slujba resfințirii lăcașului lor de rugăciune. Părintele paroh Ștefan Tulan împreună cu enoriașii săi au început o activitate laborioasă prin care vor să redea istoricului lăcaș de cult rezistența de a dăinui peste veacuri. „Am început o serie de lucrări de consolidare și reabilitare, până în prezent acestea fiind executate la temelia bisericii. Aici am descoperit că a fost construită piatră peste piatră, fără mortar. Am făcut lucrările de consolidare și am început să lucrăm la structura de rezistență pe înalt, montând stâlpi de fier-beton. Apoi, după ce biserica va fi consolidată, vom trece la lucrările de la turlă”, a explicat părintele paroh Ștefan Tulan.

Seria lucrărilor va continua la biserica din parohia ieșeană cu reconstruirea turlei bisericii. Actuala turlă a suferit grave avarii în timp, astfel încât în ultima perioadă aceasta a ajuns să se încline foarte mult, existând riscul să se prăbușească. „După ce facem consolidarea, vom dărâma de tot actuala turlă și vom turna apoi o placă de beton. Pe aceasta va fi ridicată noua turlă, ce va fi din lemn, pentru a nu apăsa prea mult pe ziduri. Clopotele nu vor fi montate în ea, ci, undeva, alături, într-o nouă clopotniță”, a precizat părintele Tulan.

Una dintre problemele cele mai importante din perioada lucrărilor este că biserica este închisă și nu se poate săvârși Sfânta Liturghie, ci se oficiază doar Utrenia și se citesc acatiste, până când sfântul altar va putea fi folosit din nou.

Totuși, chiar dacă voința de a finaliza cât mai rapid lucrările și de a face o biserică frumoasă și sigură pentru enoriașii din Rediu este mare, din păcate sunt probleme cu finanțarea. Întrucât toate lucrările au fost susținute de credincioșii din sat, acestea se desfășoară cu oarecare dificultate. Banii sunt puțini, iar cheltuielile sunt mari.

„În momentul de față avem o bună parte din materiale cumpărate, acestea fiind deja depozitate în biserică, însă sunt probleme din cauza banilor. Toată cheltuiala fiind suportată de către credincioșii din sat, este mai dificil, pentru că materialele sunt scumpe”, spune cântărețul bisericii, Dimitrie Tulan, care îi este alături părintelui paroh în toate acțiunile întreprinse la biserică.

În ceea ce privește finalizarea lucrărilor, deocamdată nu se poate vorbi de o dată exactă, deoarece depinde mult de modul în care acestea decurg, de câți bani vor ajunge în vistieria parohiei. Aceasta, pentru că nu este vorba doar de lucrări de consolidare, ci și de înlocuire a acoperișului, care a avut de suferit foarte mult în urmă cu câteva zeci de ani. Atunci, a fost înlocuit acoperișul, însă grinzile și căpriorii au rămas aceiași, afectați de flăcări.

Având în vedere efortul pe care îl depun oamenii din sat pentru finalizarea lucrărilor, părintele Tulan a ținut să mulțumească enoriașilor. Mai ales că sunt mai mulți oameni care au ajutat nu doar din punct de vedere financiar, ci și, efectiv, în fiecare zi, la muncă. În plus, tot oamenii din sat vin în fiecare zi și aduc mâncare muncitorilor.

„Trebuie să mulțumim acestor oameni pentru că s-au implicat nu numai acum, când consolidăm biserica, ci de fiecare dată când a fost nevoie. Este o mână de oameni care ne-a fost alături în fiecare moment și-L rugăm pe Bunul Dumnezeu să le dea sănătate și putere de muncă pentru a fi alături de biserică și de acum înainte”, a mai spus părintele Tulan.

Lucrările care se fac în momentul de față la biserică încântă pe toată lumea, fiecare enoriaș așteptând cu nerăbdare terminarea lucrărilor și resfințirea lăcașului de rugăciune.

Totuși, unul dintre eforturile cele mai mari ale credincioșilor și ale tuturor celor ce calcă pragul bisericii este calea de acces până la aceasta. Biserica fiind așezată pe un deal, iar drumul fiind fără asfalt, este foarte greu de ajuns până sus. La fel de dificil este de ajuns și până la Cimitirul Eroilor, aflat lângă biserică. „Este foarte bine că s-a asfaltat în sat, pentru că era păcat ca, într-o localitate aflată la câțiva kilometri de Iași, oamenii să răzbată prin noroaie. Dacă s-ar turna asfalt până sus, la biserică, ar fi și mai bine, pentru că ne-ar ușura și nouă accesul la biserică”, a explicat parohul de la Rediu.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente