Biserica din Petrani, județul Bihor a fost sfințită

Întregul sobor de arhierei din Mitropolia Ardealului a oficiat duminică, 6 mai, slujba de târnosire a Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din localitatea Petrani, județul Bihor, informează mitropolia-ardealului.ro. Evenimentul a adunat sute de credincioși din sat și din localitățile învecinate, autorități locale și județene, parlamentari, zeci de preoți, monahi și monahii.

Sărbătoarea din satul unde a văzut lumina zilei Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei a devenit o zi importantă și pentru Episcopia Oradiei, întrucât a fost prima slujire împreună a tuturor ierarhilor din Mitropolia Ardealului pe pământul eparhiei de la granița cu Ungaria, de la reînființarea acesteia în 1920. Soborul de arhierei a fost condus de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului și format din încă cinci arhierei: Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei și Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Ierarhii au fost întâmpinați de primarul comunei Pocola, Ioan Mașcaș, împreună cu alte oficialități bihorene, la intrarea în localitate, iar feciorii călare i-au condus până la biserică, unde credincioșii, preoții, monahii și copiii înveșmântați în hainele populare așteptau sosirea oaspeților de seamă.

A urmat slujba de târnosire a bisericii, prin înconjurarea, stropirea cu apă sfințită și ungerea acesteia cu Sfântul și Marele Mir. Ceremonia a continuat cu înveșmântarea Sfintei Mese, așezarea moaștelor în piciorul ei, sfințirea catapetesmei și a picturii. Credincioșii au avut posibilitatea să se închine în Sfântul Altar, în timp ce pe o scenă amenajată în curte, a fost oficiată Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de maicile de la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea. La final, părintele paroh Dumitru Straca a fost hirotesit iconom stavrofor, ca răsplată și mulțumire pentru eforturile depuse în ultimii ani la restaurarea și renovarea bisericii din Petrani. IPS Arhiepiscop Ioan a fost ales și declarat cetățean de onoare al comunei Pocola, iar toți ierarhii au primit câte o icoană a Sfântului Gheorghe. Mulțumiri au venit din partea PS Episcop Sofronie, care i-a oferit IPS Arhiepiscop Ioan un engolpion, iar IPS Mitropolit Laurențiu a felicitat comunitatea pentru organizarea sărbătorii.

Lăcașul de cult zidit în perioada 1874-1879, a fost supus din 2002 unor ample lucrări de renovare, părintele paroh fiind ajutat îndeaproape de membrii Consiliului și Comitetului parohial, dar mai ales de IPS Părinte Arhiepiscop Ioan al Covasnei și Harghitei, care a contribuit material la aceste lucrări. S-au realizat lucrări de consolidare a structurii de rezistență a bisericii și drenaj al apelor pluviale, tencuieli interioare și exterioare, a fost schimbat întregul acoperiș cu tablă zincată, s-au executat lucrări de pictură în tehnica „fresco”, s-a refăcut Sfânta Masă, a fost montat iconostas și mobilier nou, au fost schimbate podelele și instalația de curent electric, s-a introdus apa potabilă, încălzirea centrală și un sistem modern de sonorizare. Biserica a fost împrejmuită cu gard din piatră și fier forjat, s-au făcut alei de acces si a fost amenajată curtea interioară. Sfântul lăcaș a fost înzestrat cu sfinte vase, cărți de cult, prapori și toate cele de trebuință săvârșirii sfintelor slujbe, iar la casa parohială s-au refăcut tencuielile interioare și exterioare și zugrăvire, au fost refăcute pardoselile, s-a introdus apa curentă și sistemul de canalizare.

Comentarii Facebook


Știri recente