Biserica din Parohia Păroși, județul Olt a fost resfințită

Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, a resfințit sâmbătă, 2 octombrie, biserica monument istoric cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din comuna Leleasca, județul Olt. Cu acest prilej, ostenitorii și toți binefăcătorii cinstitului lăcaș au primit diplome și gramate de mulțumire din partea Centrului Eparhial, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Oltenia.

Sute de credincioși s-au adunat în filia Ștefănești a Parohiei Păroși din Protoieria Slatina II, pentru a participa la slujba de resfințire a bisericii de lemn, monument istoric. După slujba de târnosire, Preasfințitul Părinte Sebastian, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie pe o esplanadă special amenajată, lângă biserică.

„Păcatul paralizează voința”

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Episcop Sebastian a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat pericopa evanghelică citită la Sfânta Liturghie (‘Vindecarea slăbănogului din Capernaum’): „Exemplul slăbănogului, vindecat de Mântuitorul Hristos, reprezintă pentru noi o mare încurajare, pentru că Dumnezeu îi poate ierta pe unii pentru alții. Paraliticul nici măcar nu și-a deschis gura sa, însă, văzând credința și solidaritatea celor patru tovarăși, Mântuitorul l-a iertat și l-a vindecat de povara sa. Evanghelia de astăzi ne încurajează pe noi cei care venim la Sfânta Biserică să continuăm acest drum și pentru cei care nu pot sau nu vor să vină. Ne încurajează să ne rugăm pentru toți cei care nu vor să se roage, pentru cei care, din diferite pricini, nu pot să fie aici. Păcatul ne îmbolnăvește nu numai sufletește, ci și trupește. Aflăm astăzi că omul poate paraliza din cauza păcatului. Păcatul paralizează cel mai rău voința pentru ca omul să nu mai poată merge pe calea mântuirii. Este necesar să ascultăm de cuvintele lui Dumnezeu pentru a ajunge la limanul cel fericit. Numai așa ne putem vindeca de neputințele și de păcatele noastre, ajutându-i în același timp și pe ceilalți’, a încheiat Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților.

Tot în cadrul Sfintei Liturghii, a primit Taina Hirotoniei întru preot diaconul Cristian Rada, pe seama Parohiei Moțoiești din Protoieria Slatina I. De asemenea, părintele paroh Ciucan Vasile a primit rangul de iconom stavrofor. PS Sebastian a împărțit gramate de mulțumire tuturor celor care s-au ostenit la reconsolidarea și înfrumusețarea cinstitului lăcaș.

Biserica din lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Ștefănești, județul Olt, este monument istoric de gradul I. Cea mai veche consemnare datează din anul 1803, în Cartografia Protopopiatului Pleșii Oltului și Vedei. După alte ipoteze, sfântul lăcaș ar fi fost ridicat între anii 1547 și 1549 de către Stan Meșterul. În 1921 a fost vizitată de marele istoric Nicolae Iorga.

Comentarii Facebook


Știri recente

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei şi Romanaţilor

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează sâmbătă primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei.  Patriarhul Daniel i-a transmis PS Sebastian un mesaj de felicitare. Preasfinţitul Părinte Sebastian s-a născut în 5 noiembrie 1966, în…