Biserica din Obârșia-Cloșani, Protopopiatul Baia de Aramă își prăznuiește ocrotitorul

Singura biserică din Mehedinți care se află sub patronajul spiritual al Sf. M. Mc. Teodor Tiron, Biserica din Obârșia-Cloșani, Protopopiatul Baia de Aramă, își serbează hramul joi, 17 februarie, informează episcopiaseverinului.ro.

Ea s-a început a se zidi în anul 1936 pe locul unei vechi biserici de lemn și s-a sfințit în anul 1946, pe 15 septembrie, de către Episcopul Atanasie al Râmnicului. Pictura bisericii a fost executată de Gheorghe Bărbulescu Tismana și Matei Șuțea din Peștișani. Legat de numele acestui sfânt este și numele lui Tudor Vladimirescu, așa cum se amintește în pisania noii biserici, cel care a fost vătaf de plai al plaiurilor Cloșanilor.

Localitatea se găsește în sudul munților Mehedinți, la distanța de 15 km de orașul Baia de Aramă și 46 km de orașul Băile Herculane. Se intră în comună pe drumul Valea Mare, se culminează cu vârfurile domoale de munte cum sunt Furca Apei sau Paharnicul. Tot aici întâlnim Vârful lui Stan 1467 de metri. În acest cadru geografic, acum aproape 400 de ani au venit aici 3 haiduci cu numele de Danciu, Lupu, Micșa și un altul cu numele de Trăilă din partea Banatului. Localnicii au construit o sfântă biserică, a cărei istorie o cunoaștem din pisania bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente