Biserica din localitatea Valeni, judetul Neamt, va fi resfintita

PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, va oficia duminica, 5 noiembrie, slujba de resfintire a bisericii cu hramurile ‘Sfintii 40 de Mucenici’ si ‘Sfanta Treime’ din localitatea Valeni, judetul Neamt. Resfintirea vine ca urmare a faptului ca au fost finalizate lucrarile de consolidare si restaurare a bisericii-monument istoric, incepute anul trecut. Mai multe detalii despre slujba de resfintire si despre biserica ne-a oferit PS Ioachim Bacauanul: ‘Cu ajutorul bunului Dumnezeu, duminica, 5 noiembrie, se va resfinti biserica-monument istoric din satul Valeni, Protopopiatul Roman, judetul Neamt. Este vorba de o biserica importanta, fiind cea mai veche, cu datare documentara, din jurul Romanului, construita in anul 1519 de catre Cozma Sarpa, un postelnic care a fost si pe timpul lui Stefan cel Mare. Atunci cand dintele nemilos al timpului a afectat-o s-au gasit oameni cu frica de Dumnezeu care au restaurat-o si au infrumusetat-o, prelungindu-i astfel existenta peste veacuri. As spune ca una din importantele interventii de-a lungul istoriei la aceasta biserica a avut loc in secolul al XIX-lea, incat s-a gasit si actul de tarnosire ingropat in piatra altarului, care cuprinde urmatoarea inscriptie: ‘Anul 1864, luna septembrie, Duminica a 20-a, s-a sfintit acest lacas de PS Isaia Dioclias Vicolu’.

PS Ioachim Bacauanul ne-a vorbit si despre o parte dintre lucrarile de consolidare cele mai importante care s-au desfasurat sub coordanarea PS Sale la biserica din Valeni: ‘PS Eftimie al Romanului ne-a dat binecuvantare sa ma ocupt direct de toata documentatia tehnica de consolidare si restaurare a bisericii. Misiunea parea imposibila, dat fiind anvergura lucrarilor si importanta monumentului, insa cu ajutorul bunului Dumnezeu si al ajutorului Sfintilor 40 de Mucenici am dus-o la implinire si pentru faptul ca a binevoit Dumnezeu sa am un preot distins acolo, in persoana preotului Gheorghe Paleu, si am infaptuit in timp util toate formalitatile necesare, astfel ca la 1 august 2005 am demarat lucrarile ce se impuneau in linia lor logica de executie, si as aminti, intre altele, lucrarile care s-au executat la aceasta frumoasa biserica-monument istoric din zona noastra, a Romanului. S-au decopertat peretii din interior si exterior ai bisericii de toate vechile tencuieli, dupa aceea s-a consolidat intreaga zidarie prin injectarea a peste 50 de tone de ciment lichid, s-a refacut intreaga sarpanta si s-a confectionat un nou acoperis, dar s-au restaurat si vechile cruci din cupru care sunt foarte frumoase si care au fost reasezate pe acoperisul bisericii’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Când începe Postul Paștelui 2022

În 2022, Postul Mare va începe luni, 7 martie. Numit în vechime Quadragesima, adică Patruzecime, acest post este o pregătire duhovnicească pentru Praznicul Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, ce va avea loc în data de…