Biserica din Dumbrava, Protopopiatul Pașcani a îmbrăcat haina nouă a resfințirii

Biserica ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ a parohiei Dumbrava, Protopopiatul Pașcani, a fost resfințită sâmbătă de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și de IPS Ștefan al Arhiepiscopiei de Lentekhi și Tsageri (Georgia), potrivit „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Sfântul lăcaș a beneficiat în ultimii ani de o serie de lucrări de înfrumusețare. Cu acest prilej, pr. paroh Nicolae Toia a fost hirotesit iconom.

Credincioșii din parohia Dumbrava, precum și din alte parohii ale Arhiepiscopiei Iașilor au participat sâmbătă la resfințirea Bisericii ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’. După întâmpinarea Înalt Preasfințitului Teofan și a Înalt Preasfințitului Ștefan, a început rânduiala slujbei de resfințire. Oamenii, veniți în număr mare la această sărbătoare, au trecut prin sfântul altar, apoi au asistat la Sfânta Liturghie săvârșită de cei doi arhierei, alături de un sobor de preoți și diaconi. La evenimentul religios au fost prezente și autoritățile locale, precum și cei care au sprijinit lucrările la biserică. Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a vorbit despre semnificațiile Evangheliei citite în prima sâmbătă după Rusalii.

‘Trebuie să păstrăm curată această biserică, dar și să o zidim în sufletele noastre’

Părintele Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Pașcani, a remarcat că în Dumbrava ‘Bunul Dumnezeu și-a înălțat o biserică, devenită fereastră către cer’. ‘Această fereastră, zidită de vrednicii ctitori acum 74 de ani, a căpătat haină nouă. Ea s-a reînnoit și s-a resfințit, împodobindu-se cu haină nouă. Rugăm pe Bunul Dumnezeu ca tot ceea ce s-a sfințit azi aici să însemneze și sfințirea unei noi dumbrăvi în sufletul nostru’, a spus pr. protopop Pavel Postolachi. Părintele paroh și-a exprimat bucuria pentru prezența soborului de ierarhi, preoți și diaconi, îndreptându-și gândul de mulțumire față de cei care au sprijinit prin donații lucrările care s-au realizat în ultimii 15 ani. ‘Trebuie să păstrăm curată această biserică, dar și să o zidim în sufletele noastre. Trebuie să continuăm această lucrare pentru a ne face vrednici de ziua de astăzi pe care am ajuns să o trăim’, a spus pr. paroh Nicolae Toia. IPS Teofan a acordat rangul de iconom părintelui paroh Nicolae Toia și distincții de vrednicie celor care au sprijinit lucrările la biserica parohiei Dumbrava, iar apoi a citit o rugăciune de dezlegare.

Lăcașul de închinăciune de la Dumbrava a fost ridicat între anii 1937-1948, fiind filie a parohiei Lespezi. Parohia Dumbrava a fost înființată în anul 1997, când a fost numit aici paroh pr. Nicolae Toia. Între anii 2009-2010 sfântul lăcaș a fost pictat de către pictorii Vlad Anuță și Dumitru Aniculăesei din Botoșani. De asemenea, a fost înlocuit tot mobilierul (iconostas, catapeteasmă, strane), s-au achiziționat candelabre, s-a refăcut instalația electrică, s-a înlocuit tâmplăria.

Despre întemeierea Bisericii Ortodoxe din Georgia

În cuvântul adresat cu prilejul resfințirii bisericii parohiei Dumbrava, IPS Ștefan a mulțumit Înalt Preasfințitului Teofan pentru ‘zilele pline de bucurii’ de care a avut parte de când se află în Mitropolia Moldovei și Bucovinei, amintind în continuare de începuturile Bisericii Ortodoxe din Georgia. ‘Biserica din Georgia a fost întemeiată de Sfântul Apostol Andrei, care, cu binecuvântarea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, a atins de fața ei o scândură. Pe această scândură a rămas chipul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Sfântul Apostol Andrei, cu această icoană, a venit în Georgia, în anul 37 d.Hr. Aici, Sfântul Apostol Andrei a întemeiat prima eparhie în Georgia. S-a impus pentru o perioadă creștinilor de aici să se ascundă din cauza prigoanelor. În veacul al IV-lea a venit o fetiță în Georgia pe care o chema Nina. Lucruri atât de deosebite a făcut încât a reușit să lumineze poporul georgian din nou, după învățătura Sfântului Apostol Andrei. Acest lucru s-a întâmplat în anul 326 d.Hr., când Georgia a devenit oficial țară ortodoxă. Sfântul Constantin cel Mare a trimis în Georgia cu această ocazie cele două cuie cu care a fost pironit Mântuitorul în mâini, fragmente din Sfânta Cruce și alte obiecte sfinte. Din acel moment Biserica Ortodoxă din Georgia își începe oficial misiunea ei pentru Hristos. În veacul al V-lea Patriarhia din Antiohia îi dă Bisericii din Georgia autocefalia. Viața bisericească se dezvoltă prin construirea de biserici și mănăstiri. În Georgia nu au fost mișcări împotriva icoanelor. Din acest motiv s-au păstrat icoanele vechi, ca și cele noi. Icoana pe care Sfântul Apostol Andrei a adus-o se află și astăzi în Georgia. În prezent, în Georgia sunt foarte multe probleme de ordin politic, însă politica nu poate face nimic cu poporul lui Dumnezeu. Poporul lui Dumnezeu nu e ceva național. Toți creștinii ortodocși suntem un popor al lui Dumnezeu. A fi numiți popor al lui Dumnezeu nu trebuie să ne dea motiv de mândrie. Acest lucru reprezintă o datorie mare unul pentru altul și față de Dumnezeu. Când Dumnezeu ne dă binecuvântări, să primim cu mulțumire, iar când avem ispite, să le primim, pentru că știm că sunt de la Cel Preaînalt. În ispite devenim mai puternici, pentru că acestea ne întăresc, dacă le primim cu credință’, a spus IPS Ștefan, care a îndemnat credincioșii să se spovedească atunci când doresc să se ‘spele de păcate’.

Comentarii Facebook


Știri recente