Biserica din Deal-Călimănești și-a serbat hramul și 300 de ani de la zidire

Marți, 8 noiembrie, de sărbătoarea închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, biserica parohiei Călimănești II din județul Vâlcea și-a serbat hramul și împlinirea a 300 de ani de existență, după cum informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Sărbătoarea a fost precedată de slujba Vecerniei unită cu Litia și de inaugurarea muzeului parohial dar și de deschiderea unei expoziții de icoane, obiecte de cult, veșminte preoțești și cărți vechi de patrimoniu aparținând parohiei.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți condus de Părintele Arhim. Laurențiu Popa, starețul Mănăstirii Stânișoara, Din soborul preoțesc au făcut parte Părintele Protos. Ioanichie Trifa, starețul Mănăstirii Turnu, și preoți din parohiile orașului Călimănești și din împrejurimi.

La Sfânta Liturghie au luat parte numeroși credincioși ai parohiei și ai orașului Călimănești, dar și oficialități și invitați printre care s-au remarcat: ing. Ilie Amuzan – Primarul orașului Călimănești, ing. dr. Ion Câlea, Președintele Consiliului Județean Vâlcea, Prof. drd. Florin Epure, Directorul Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniul Național Vâlcea, și alți reprezentanți ai autorităților civile și din sectorul privat.

La sfârșitul slujbei a fost lansată monografia bisericii intitulată: „Trei secole de credință. Biserica din Deal „Sfinții Voievozi”. 1711-2011″, semnată de Pr. paroh Gheorghe Niță și Pr. Ilie Ceapă – un document de istorie bisericească și locală. Cu acest prilej, Pr. Gheorghe Niță, parohul bisericii, a rostit un cuvânt de bun venit adresat celor prezenți la eveniment, și a prezentat aspecte importante din lucrarea sa la parohie, la împlinirea a 30 de ani de slujire preoțească. Apoi, s-au înscris la cuvânt și alte personalități ce au ținut să sublinieze importanța și valoarea acestei duble sărbători: a biserici și a slujitorului ei.

Din partea Direcției pentru Cultură Vâlcea, Prof. drd. Florin Epure a înmânat părintelui paroh Gheorghe Niță o diplomă de recunoaștere și apreciere pentru eforturile depuse în restaurarea, conservarea și întreținerea acestui sfânt locaș din patrimoniul național. La rândul său părintele paroh a înmânat diplome aniversare de recunoștință tuturor celor care i-au fost alături în strădaniile sale de-a lungul celor 30 de ani de activitate.

Vorbind despre acest eveniment cu dublă semnificație, Părintele Gheorghe Niță, ne-a mărturisit: „Astăzi, am trăit o emoție minunată, pentru că s-au împlinit 300 de ani de la zidirea acestei sfinte biserici. Cu acest prilej, după o bogata activitate în ceea ce privește pastorația, dar și de administrație gospodărească, am lansat și monografia Bisericii din Deal, la care am lucrat împreună cu părintele Ilie Ceapă, fiu al parohiei noastre. Această monografie cuprinde viața noastră parohială, dar și ceea ce s-a întâmplat înainte de noi, încă de la 1711, când s-a pus piatra de temelie a acestei biserici. De-a lungul timpului, biserica a avut de suferit. În perioada anilor 1985-2000, de când am venit în această parohie, la Biserica din Deal s-au efectuat ample lucrări de refacere și consolidare, dar și de restaurare a picturii și s-au realizat și alte obiective necesare unei bune desfășurări a activității. Totodată, am organizat și un muzeu cu obiecte de cult, cu icoane de patrimoniu, dar și cu veșminte vechi de peste o sută de ani. Mulțumim tuturor celor care au participat la manifestările organizate cu prilejul împlinirii a 300 de ani de la ctitorirea Bisericii din Deal cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. De altfel, ne-am bucurat de prezenta multor invitați din parohia noastră și nu numai”.

La finalul acestor manifestări cu toții au participat la tradiționala agapă creștină organizată de parohia Călimănești II.

Comentarii Facebook


Știri recente