Biserica din Ciudanovița din Protopopiatul Oravița sfințită după 96 de ani

Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat ieri, 28 noiembrie, în mijlocul credincioșilor din Parohia Ciudanovița, Protopopiatul Oravița, unde a săvârșit slujba de sfințire a bisericii parohiale și Sfânta Liturghie, informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Banat.

Pentru credincioșii din Parohia Ciudanovița, duminica de ieri, a XXX-a după Rusalii, a constituit o frumoasă zi de sărbătoare și un important moment istoric în viața comunității, întrucât biserica parohială, cu hramul ‘Adormirea Maicii Domnului’, a fost sfințită de Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului. După slujba de târnosire, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi. La momentul cuvenit, ierarhul a ținut un cuvânt de învățătură în care a explicat Evanghelia despre dregătorul bogat. ‘În Evanghelia de astăzi, Sfântul Apostol Luca ne relatează o întâmplare pilduitoare din activitatea Mântuitorului Iisus Hristos, întâmplare care se încheie cu două sentințe sau zicale, pe care și astăzi le întâlnim adesea în societatea contemporană, și anume: ‘Că mai lesne este a trece cămila prin urechile acului decât să intre bogatul în împărăția lui Dumnezeu’ sau ‘Cele ce sunt cu neputință la oameni sunt cu putință la Dumnezeu’. Ceea ce Mântuitorul vrea să spună când le atrage atenția celorlalți, cât de greu se poate mântui un om bogat, se referă la faptul că acei bogați ce nu se mântuiesc sunt aceia care nu se desprind de avuțiile lor. Aceasta este toată comoara lor, iar inima lor este așijderea lângă acea comoară vremelnică. Nu înseamnă așadar că bogăția este un lucru rău. Apostolul Pavel spune că acela care muncește, să mănânce, deci bogăția care este dobândită prin muncă nu este o patimă, ci o virtute, pentru că încurajează munca. De asemenea, acel bogat care și-a câștigat avuția prin muncă își prețuiește viața și deci sufletul deopotrivă. Încă o dată și prin această întâmplare Mântuitorul Iisus ne arată care sunt prioritățile existenței noastre,’ a spus PS Lucian.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Lucian a hirotesit întru iconom pe părintele paroh și a acordat diplome de ctitorie pentru credincioșii care s-au implicat în păstrarea valorilor ortodoxe strămoșești și au lucrat cu râvnă pentru rectitorirea bisericii. ‘O pildă vie a urmării Mântuitorului Iisus Hristos este și jertfa părintelui Ioan Borchescu, slujitor care alături de familia sa au trecut peste toate neputințele pământești și au asumat această misiune apostolică în această zonă, greu încercată. Sfinția Sa nu s-a odihnit în munca înaintașilor săi, ci a adus roadă duhovnicească și pastorală întreită, jertfind mult. De aceea noi apreciem activitatea părintelui paroh, pentru că în decurs de trei ani am târnosit două biserici în comunitatea pe care el o păstorește’, a mai spus PS Lucian.

Biserică ridicată în anul 1904

Biserica parohială din Ciudanovița, construită în anul 1904, a beneficiat de ample lucrări de renovare și înfrumusețare, realizate prin osteneala părintelui paroh Ioan Borchescu, a Consiliului parohial și a numeroși binefăcători. Chiar dacă datează de aproape 100 de ani, biserica din localitate nu a fost târnosită niciodată. Interiorul bisericii a primit veșmântul picturii noi, realizate în tehnica tempera de către pictorul Igor Isac, între anii 2009 și 2010. Părintele paroh a efectuat lucrări și la casa parohială, ctitorind deopotrivă un lăcaș de cult și în comunitatea ortodoxă din Ciudanovița-colonie. După vizita la comunitatea din colonie, Preasfințitul Lucian i-a cercetat și pe credincioșii din Jitin, din cadrul aceluiași protopopiat.

Comentarii Facebook


Știri recente