Biserica din Chetrosu – Protopopiatul Bârlad a fost târnosită

Biserica „Sfântul Dimitrie” din filia Chetrosu a parohiei Corodești, Protopopiatul Bârlad, județul Vaslui, a fost sfințită vineri, 26 octombrie 2012, de PS Corneliu, Episcopul Hușilor. Lăcașul de închinăciune a fost ridicat în șase ani, de cei șapte fii ai familiei Pușcașu. Biserica a fost ridicată în amintirea lui Gheorghe și Lucreția Pușcașu, mutați la Domnul, care și-au dorit din timpul vieții construirea unui sfânt altar, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Ctitoria membrilor familiei Pușcașu din filia Chetrosu a parohiei Corodești, Protopopiatul Bârlad, a primit vineri, 26 octombrie, veșmântul sfințirii. Preasfințitul Corneliu a oficiat apoi Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi. La evenimentul sfințirii au participat credincioși din mai multe sate dimprejurul localității Chetrosu. „Deși este mai greu ca oamenii să se adune, familia Pușcașu a impresionat pe toată lumea prin prezența tuturor membrilor acesteia. PS Corneliu a scos în evidență în cuvântul de învățătură faptul că Sfântul Dimitrie devine pentru noi un exemplu viu de urmat. Preasfinția Sa a remarcat că în zilele noastre, deși lumea este aparent preocupată de traiul de zi cu zi, atunci când Dumnezeu rânduiește, se adună familii la un loc ca să facă posibilă o astfel de realizare deosebită. Zona Corodeștilor este mai mult decât abandonată de contemporaneitate, în sensul că drumurile sunt greu accesibile. Dumnezeu a rânduit, cu rugăciunile Sfântului Dimitrie, să avem o zi frumoasă. Credincioșii din aproape zece sate, alături de familia Pușcașu, s-au adunat pe colina din Chetrosu, pentru a trăi bucuria prezenței ierarhului locului, care a binecuvântat lucrările bisericii”, a relatat pr. Vasile Lăiu, protopop al Protopopiatului Bârlad.

Rolul familiei creștine în viața Bisericii

Ing. Gheorghe Pușcașu, unul dintre fiii lui Gheorghe și Lucreția Pușcașu din Chetrosu, și-a exprimat bucuria pentru faptul că s-a reușit ridicarea unui lăcaș de închinăciune la Chetrosu. Cei șapte copii ai familiei Pușcașu, care au ctitorit biserica din Chetrosu, sunt: Vasile și Ofelia Pușcașu, Gheorghe și Zamfira Pușcașu, Ion și Aurelia Pușcașu, Doina (fiică) și Mircea Manolache, Maria Lătaru, Constantin și Elena Pușcașu și Elena Șoimu (fiică). „PS Corneliu a menționat că oamenii care au posibilități financiare limitate dețin o zestre spirituală și o moștenire duhovnicească. Așa Dumnezeu rânduiește ca din astfel de localități să se ridice oameni care să înalțe un sfânt lăcaș spre slava Celui Preaînalt și în amintirea înaintașilor lor. PS Corneliu a arătat rolul major pe care familia creștină îl are în buna creștere a copiilor, care pot deveni oameni de nădejde pentru Biserică, pentru neam și pentru țară. În această zonă, un ierarh nu a mai sfințit o biserică de peste 100 de ani. Locuitorii nu-și aduc aminte ca un episcop să fi fost prezent la târnosirea unui sfânt lăcaș. Urcând pe colina din Chetrosu la acest moment cu o mare încărcătură spirituală și vâzând cei șapte urmași ai familiei Pușcașu, mi-am adus aminte de cei șapte feciori ai Vrâncioaiei din timpul lui Ștefan cel Mare”, a mai spus pr. protopop Vasile Lăiu.

„Această biserică se impune prin arhitectură și măreție”

Filia Chetrosu a parohiei Corodești se află într-o zonă mai îndepărtată a Protopopiatului Bârlad, fiind situată la o distanță de 50 de kilometri de orașul Bârlad. Drumul până aici este greu accesibil și de aceea oamenii au migrat spre alte zone. Așa se face că satele din preajma colinei satului Chetrosu au rămas mai puțin populate. Acest lucru nu i-a împiedicat pe unii fii ai satului, datorită dragostei de a învăța, să dețină anumite funcții sau societăți comerciale în țară. „În anul 2006 a fost pusă piatra de temelie a filiei Chetrosu, motivată de o întâmplare. În această zonă s-au născut și au crescut șapte copii din familia Pușcașu, care l-au condus pe ultimul drum acum nouă ani pe tatăl lor, Gheorghe. În ziua înmormântării, a fost o vreme anevoioasă, în care a plouat și a nins. Biserica veche a satului era situată la doi kilometri de Chetrosu, pe vechiul amplasament al satului. Din cauza alunecărilor de teren, în urmă cu peste 100 de ani, vatra satului s-a mutat într-o zonă accesibilă, ferită de pericolul alunecărilor de teren”, a amintit părintele protopop Vasile Lăiu. În ziua înmormântării lui Gheorghe Pușcașu drumul către biserică, în jurul căreia se află și cimitirul, a fost foarte greu accesibil. Atunci, fiii familiei Pușcașu și-au pus în gând și au dus la îndeplinire un gând al lui Gheorghe Pușcașu. „Pe timpul vieții, Gheorghe Pușcașu le spunea copiilor săi că vrea să construiască o biserică mai aproape de credincioșii satului Chetrosu. Nu a reușit acest lucru, întrucât s-a mutat la Domnul în luna octombrie a anului 2003, însă copiii au hotărât ridicarea unui sfânt lăcaș. În această familie există ingineri, constructori, oameni de afaceri, medici ș.a. Construcția lăcașului de închinăciune a început în anul 2006, după ce PS Corneliu a pus piatra de temelie. Toate lucrările au fost coordonate de membrii familiei Pușcașu, copiii răposaților Gheorghe și Lucreția. În acest an biserica a fost finalizată, rămânând de executat pictura interioară. Această biserică se impune prin arhitectură și măreție”, a mai precizat părintele protopop Vasile Lăiu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…