Biserica din cartierul Dacia din Iași și-a serbat hramul

Parohia „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Chiril al Alexandriei” din Iași și-a serbat ieri, 9 iunie, hramul. Slujba Vecerniei unită cu Litia s-a săvârșit marți, 8 iunie, iar Sfânta Liturghie dedicată acestui eveniment a fost oficiată ieri, în paraclisul din curtea Bisericii parohiale, informează ‘Ziarul Lumina’.

Preoții și credincioșii de la mai multe parohii din Iași s-au rugat împreună la slujba Vecerniei unită cu Litia oficiată în cinstea Sfântului Ierarh Chiril al Alexandriei. Din soborul de preoți a făcut parte și pr. Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iași 1, și pr. prof. univ. dr. Viorel Sava, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași. După cum ne-a relatat pr. paroh Ștefan Chiruță, slujba de hram a fost combinată cu cea de la 18 ianuarie, când sunt pomeniți Sfinții Atanasie și Chiril, întrucât ziua de ieri nu a fost marcată ca zi cu Polieleu. La final, pr. Vasile Nichita, de la parohia ‘Sfântul Andrei’ din Iași, ce aparține de Protopopiatul Iași 2, a ținut un cuvânt de învățătură, iar pr. paroh Ștefan Chiruță a mulțumit apoi celor 15 preoți pentru că s-au rugat alături de enoriașii din Dacia și din alte cartiere ieșene în cadrul slujbei din ajunul hramului.

Încetinirea lucrărilor, din cauza pânzei freatice

În ultimul an, la Biserica ‘Învierea Domnului’ și ‘Sfântul Chiril al Alexandriei’ s-a început montarea tâmplăriei metalice și s-a completat o parte din acoperiș, dar s-au executat și lucrări de corectare a stâlpilor. De asemenea, s-a achiziționat un modul termic pentru centrală termică cu aprovizionare de la CET Iași. „Avem în plan să continuăm tencuielile exterioare, din moment ce adezivul a fost aplicat pe zid, urmând să dăm decorativa și să încheiem ornamentele cu granit adus din Italia, care dă un aspect deosebit bisericii. O altă lucrare pe care încă nu o putem demara este drenajul apelor din pânza freatică care au inundat subsolul. Am făcut proiectul, însă execuția lui ar costa 1,5 milioane de lei. Nu dispunem de această sumă și nu putem începe până nu avem cel puțin jumătate din valoarea necesară”, a spus pr. paroh Ștefan Chiruță. O altă problemă pe care a întâmpinat-o parohia ‘Învierea Domnului’ a fost lipsa fondurilor și a subvențiilor de la stat. Anul trecut și în acest an a fost primită în total suma de 120.000 de lei. Cea mai mare problemă a construcției o reprezintă faptul că este amplasată într-o zonă mlăștinoasă, cu apă de aciditate puternică, care a spart pardoseala demisolului. „În prezent nu putem folosi subsolul, iar în Biserica propriu-zisă avem de făcut mai multe corecții pentru că altfel nu putem monta tâmplăria”, a afirmat părintele paroh.

Programul liturgic al parohiei ‘Învierea Domnului’ se desfășoară în prezent într-un paraclis inaugurat de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în luna februarie a anului trecut când Înaltpreasfinția Sa a oferit parohiei sfântul antimis.

Comentarii Facebook


Știri recente