Biserica din Câlnic își serbează hramul

Patronii spirituali ai comunității din Câlnic sunt Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Așezată pe Valea Bârzavei, la ieșirea dinspre municipiul Reșița, localitatea Câlnic își serbează în fiecare an hramul bisericii și Ruga satului.

Supranumită și ‘Biserica Neagră a Banatului Montan’, lăcașul de cult de aici, construit în stil de baroc medieval, între anii 1794 și 1804, impresionează prin bogăția sa artistică și culturală. Așa cum numele de ‘hram’ înseamnă ‘casă’, atât lăcașul de cult de aici, cât și fiecare credincios devin o ‘casă’ pentru oaspeții ce participă la bucuria lor. Iar această bucurie începe dimineața cu Sfânta Liturghie și se continuă cu Ruga sau Nedeia satului. Este momentul când toți fiii satului, răspândiți prin țară sau prin lumea largă, se adună acasă pentru a petrece zilele de sărbătoare alături de familie și prieteni. Încă de la începuturile existenței sale, viața bisericească a locuitorilor Câlnicului s-a împletit cu înflorirea economică și bunăstarea locuitorilor, dependentă în mare măsură de industria siderurgică din Cetatea de Foc, așa cum mai este numit orașul Reșița.

Rânduiala de cult din ziua hramului este una mai deosebită. În timpul Sfintei Liturghii, sunt pomeniți toți preoții răposați ce au slujit cândva la altarul acestei biserici. De asemenea, sunt pomeniți și membrii corului bisericesc trecuți la cele veșnice. După rugăciunea amvonului, se înconjoară biserica de trei ori, iar în cele patru puncte ale lăcașului de cult, se citește câte o Evanghelie, urmată de o scurtă ectenie întreită. Apoi se binecuvintează cu apă sfințită. După încheierea Sfintei Liturghii se evocă diverse momente importante din istoria localității și a bisericii, se omagiază personalități locale sau sunt răsplătiți cu diplome de excelență binefăcătorii actuali.

În acest an, bucuria a fost sporită de prezența a trei ierarhi la slujba de seară a Vecerniei. Alături de PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, au slujit la altarul bisericii din Câlnic, PS Daniil, Episcop al românilor din Dacia Felix (Serbia), și PS Siluan, Episcopul românilor din Ungaria. Ierarhii au fost întâmpinați de pr. Nicolae C. Mirișan, protopopul Reșiței, și preoții-gazdă Sorin Valentin Popovici și Sorin-Ion Sfeia, alături de primarul municipiului Reșița, ing. dr. Mihai Stepanescu și alte oficialități locale, potrivit „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat. Anunțata vizită a mobilizat atât autoritățile locale, cât și întreaga comunitate. Cu emoție, Mihai Stepanescu ne-a declarat: ‘Pentru locuitorii Câlnicului, dar și ai Reșiței, această sărbătoare este una deosebită. Așa cum Apostolii Petru și Pavel veghează continuu viața spirituală a cetățenilor de aici, tot așa și noi, cei care am fost învestiți prin vot, trebuie să fim alături de ei atât la bucurii, cât și la necazuri pentru a le oferi sprijin și pentru a face ca societatea în care trăim să fie una stabilă, mai rodnică și mai bună’.

Pasionat de tot ce înseamnă tradiție, artă sau folclor, Mihai Stepanescu promovează în Câlnic formația de ‘Călușari’, alcătuită din tineri bine instruiți și iubitori de tradiție și artă populară. De asemenea, cele două zile de nedeie sunt întreținute de o cunoscută formație de muzică populară, prin efortul primarului și al Consiliului Local.

Comentarii Facebook


Știri recente