Biserica dezaprobă confruntarea politică motivată religios

Întrucât în ultimele zile, în dezbaterile politice din media pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2014, au fost făcute referiri nedrepte și nedemne la adresa Bisericii Ortodoxe Române și au fost exprimate opinii nefondate despre o presupusă implicare a acesteia în confruntările electorale, Patriarhia Română reamintește:

1. Biserica Ortodoxă Română cooperează cu autoritățile de stat centrale și locale pentru împlinirea binelui comun în societate și are relații civilizate cu toate partidele politice, dar rămâne neutră din punct de vedere politic în conformitate cu hotărârile Sfântului Sinod fundamentate pe canoanele Ortodoxiei universale. Indiferent de doctrina politică, originea etnică, credința sau convingerile religioase ale candidaților în alegeri, clerului ortodox român îi este interzis să desfășoare activități cu caracter partinic în comunitățile de credincioși pe care le păstorește. Orice activitate partinică a clerului ortodox este contrară hotărârilor Sfântului Sinod și dezaprobată de credincioși.

2. De aceea, Patriarhia Română face un apel către reprezentanții clasei politice din România ca în dezbaterile electorale privind alegerile prezidențiale din toamna acestui an să evite confruntările politice motivate religios, deoarece, potrivit legilor României, cultele religioase sunt factori ai păcii sociale (Legea 489/2006, art. 7, alin. 1), nu motive pentru învrăjbirea populației.

Prioritățile permanente ale Bisericii Ortodoxe Române sunt lucrarea pastoral-misionară în mijlocul poporului român, ajutorarea săracilor și a bolnavilor, activități educaționale și culturale în beneficiul comunităților românești din țară și străinătate, iar în această perioadă ajutorarea familiilor sinistrate din Oltenia și din alte zone ale țării afectate de inundațiile din ultimele săptămâni, iar nu implicarea politică.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Comentarii Facebook


Știri recente