Biserica de lemn de la Pietrari – Vâlcea va fi mutată la Muzeul Satului

Demontarea Bisericii din lemn de la Pietrari, monument istoric din 1737, a început în aceste zile, ea urmând să fie adusă la Muzeul Satului din Râmnicu Vâlcea, după cum a declarat Ionuț Dumitrescu, muzeograf la această instituție, pentru Arhiepiscopia Râmnicului.

„Biserica din lemn cu hramul «Sfântul Nicolae» din cătunul Anghelești, comuna Pietrari, a fost ridicată în anul 1737, de către Anghel Pătru, Stan Moghină și alți enoriași. Biserica din lemn de la Pietrari este unul dintre cele două monumente din nordul Olteniei fără pridvor și cu pronaos poligonal – cealaltă biserică din lemn fiind localizată în satul Opătești, comuna Golești, datată la 1767”, a spus Dumitrescu, conform Agerpres. O particularitate locală a cimitirului unde se află biserica-monument istoric o reprezintă mesele din lemn așezate în dreptul fiecărui monument.

„Biserica din lemn este ridicată din grinzi masive de stejar, în formă de navă, cu distribuirea obișnuită a spațiilor de cult: pronaos, naos și altar poligonal. Temelia e zidită din lespezi de piatră necioplită. Este așezată pe tălpi mari de stejar, îmbinate în chertare, înclinate, capetele acestora depășind cu mult pereții lăcașului. Grinzile pereților, de lățimi considerabile, sunt legate între ele cu îmbinări în coadă de rândunică și fixate cu ajutorul cuielor de lemn”, a spus muzeograful. Faptul că s-au găsit urme de numerotare pe grinzile exterioare ale naosului și pronaosului a condus la ipoteza că biserica a fost adusă din altă parte și așezată pe actualul amplasament.

O echipă mixtă de specialiști muzeografi, conservatori, restauratori și muncitori, însoțiți de colaboratorii Fundației Habitat și Artă în România, dar și de către cadre didactice de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, s-a deplasat în comuna Pietrari pentru a demara lucrările de demontare. „Ea va fi adusă aici, la Muzeul Satului, iar în primăvara anului viitor vom începe lucrările de remontare și restaurare a acesteia”, a mai spus Ionuț Dumitrescu. Județul Vâlcea este reprezentativ pentru nenumăratele biserici din lemn construite în secolul al XVIII-lea.

Comentarii Facebook


Știri recente